Zeci de salariaţi din CEO, în instanţă pentru sporul de tură
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, săvârşeşte un nou abuz. Este vorba de sporul de tură de 5,5% de care beneficiază doar energeticienii, deşi acest spor era prevăzut şi în contractul de muncă al minerilor. Sindicaliştii spun că deja Laurenţiu Ciurel este expert în discriminarea salariaţilor şi speră ca instanţa de judecată să le facă dreptate oamenilor.
Zeci de procese intentate Complexului Energetic Oltenia au fost înregistrate săptămâna trecută la Tribunalul Gorj. Salariaţii îşi cer în instanţă sporul de tură de 5,5% pe care managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, nu l-a acordat niciodată minerilor. Cei mai afectaţi sunt minerii din carierele Roşia şi Peşteana care deşi lucrează în ture, nu primesc acest spor la salariu. ”Este vorba de sporul de tură, la termocentrale le este recunoscut explicit, că acolo sunt activităţi pentru care se lucrează în tură continuă. Dar, în contractul care a expirat în 19 februarie, anul în curs, exista clauză că şi la activitatea minieră, acolo unde activitatea este continuă, să se acorde acest spor de tură. De exemplu, în cariera Peşteana unde au şi dat oamenii în judecată, există activitatea de asecare, care este o activitate continuă, pentru că dacă nu ar fi continuă s-ar inunda carierele. Chiar şi aşa Ciurel nu a acordat acest spor pentru că Ciurel face discriminare între salariaţi, aşa că oamenii s-au îndreptat în instanţă”, a declarat sindicalistul Dumitru Pârvulescu.
Liderii de sindicat au precizat că sute de salariaţi ai CEO se regăsesc în această situaţie însă numai o parte din ei au formulat acţiuni în instanţă pentru că au fost ameninţaţi de şefii lor direcţi. ”De exemplu, la Peşteana sunt în jur de 90 de persoane la asecări care nu au primit, la Roşia sunt peste o sută de salariaţi care nu au primit şi care desfăşoară activitate continuă, iar în lunile ianuarie şi februarie, când foarte multe linii tehnologice din cariere au lucrat la şapte zile, trebuia să ia acest spor mii de oameni. Dosare sunt puţine pe rolul instanţelor de judecată pentru că sunt puţini salariaţi care au avut curaj. Au fost mai mulţi la un moment dat, dar au fost intimidaţi, ameninţaţi de către conducătorul de secţie, de sector de acolo şi le-au retras”, a adăugat Dumitru Pârvulescu.