Mii de gorjeni: "Jos, Ponta, jos, că eşti mincinos"

Câteva mii de mineri şi energeticieni au suportat ploaia şi frigul şi au mers în Piaţa Prefecturii unde o oră şi jumătate şi-au strigat nemulţumirile faţă de directorul general al CE Oltenia - Laurenţiu Ciurel, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj - Ion Călinoiu, prefectul de Gorj - Alin Văcaru, Ion Ruşeţ- fost sindicalist şi acum şef în CEO şi premierul Victor Ponta. „Luptăm, luptăm şi câştigăm“, au strigat minerii şi energeticienii, fiind dispuşi să intre în grevă generală. Finalul mitingului a fost marcat de mesajul GREVĂ GENERALĂ!

În jur de patru mii de mineri şi energeticieni - salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, au ieşit din nou în stradă, pentru a cere demisia managerului Laurenţiu Ciurel, care în cei doi ani de management privat a transformat o companie rentabilă într-o societate cu risc de insolvenţă. Din cauza managementului neperformant, fondul de salarii a scăzut, iar conducerea companiei propune două mii de concedieri, o mie de externalizări şi reducerea unor drepturi salariale, cum ar fi sporuri şi prime. Scandările de ieri au fost şi împotriva ITM, care ca de obicei s-a făcut preş în faţa conducerii CE Oltenia, anunţând că sindicatele nu pot declanşa conflict de muncă pentru că nu ar avea reprezentativitate. Pe de altă parte, ITM le cere aceloraşi sindicate să continue negocierea CCM, ceea ce înseamnă că sunt reprezentative, altfel nu ar putea participa la negociere.

miting_mineri_martie_2015_060

Premierul, principalul vinovat

"Pierdem drepturi de trei ani", a spus sindicalistul Constantin Mitrescu. Minerii şi energeticienii au strigat „să vină Ponta“. Premierul este considerat principalul vinovat, pentru că este cel care girează actuala conducere a Complexului Oltenia. Liderul Adrian Marciuc a spus că premierul Victor Ponta nu bagă gorjenii în seamă. "Toţi spuneau că astăzi nu ne strângem o mie cinci sute. Suntem patru mii. Jos Ciurel. Ciurel a adunat nişte lideri, le-a dat un suc şi o apă şi le-a spus: semnaţi, fraierilor. Şi au semnat fraierii. Jos trădătorii". Marciuc anunţă că FNME şi Univers au contestat acordul şi au cerut şi opinia Curţii Constituţionale a României. Sindicatele au depus o cerere la prefectură prin care solicită oficial intervenţia ministrului energiei Andrei Gerea. "Jos, Ponta, jos, că eşti mincinos", au strigat patru mii de gorjeni. Pentru că zece lideri cu sindicate mai mari sau mai mici au semnat acorduri cu administraţia CEO, sindicalistul Constantin Creţan a propus constituirea unui sindicat majoritar şi reprezentativ la CE Oltenia pentru a evita astfel de trădări. "Administraţia se laudă că are în spate 8.000 de salariaţi, dar are în spate doar liderii pe care i-a cumpărat. Preşedintele SMEO e Ciurel, iar preşedinte executiv e Ruşeţ. Jos Mafia", a spus sindicalistul Petre Mămăligă.

miting_mineri_martie_2015_073

O solicitare pentru Călinoiu: Să facă o scamatorie!

Liderul Nicolae Bădiţă de la Cariera Lupoaia le-a spus oamenilor, la microfon, că nu acţiunile sindicatelor sunt politice, ci că situaţia în care s-a ajuns este din cauza politicienilor. "Acum la guvernare este PSD şi vrea să spargă CEO. În 2004 tot PSD a divizat CNLO. Din cauza lor suntem în pragul falimentului", spune liderul.

Printre „vedetele“ acestui protest a fost şi Ion Ruşeţ, fost sindicalist, acum şef de departament în CEO. "Ruşeţ s-a şcolit pe banii dvs., s-a făcut jurist, dar nu a prea citit, nu ştie că nu se poate face discriminare sindicală", a spus un lider sindical. Când liderii au vorbit despre discriminarea femeilor din companie, piaţa a strigat "Ieşi afară, javră ordinară". Angajate din CE Oltenia au venit cu pancarte cu mesajul: „Doar Ciurel şi SMEO cred că demnitatea unei femei poate fi cumpărată cu 100 de lei“. Acestea fac referire la faptul că administraţia a condiţionat prima de Ziua femeii, de 100 de lei, de înscrierea în sindicatele care au semnat acordul care permite concedierile. "Aşa făcea şi Ceauşescu în 1989", au avertizat liderii sindicali.

Sindicalistul Nelu Roşca de la Roşiuţa a avut o solicitare pentru Ion Călinoiu, susţinătorul lui Laurenţiu Ciurel: "Nea Ioane, matale care le aranjezi pe toate, aranjeaz-o şi pe asta cu dispariţia lui Ciurel. Fă o scamatorie să dispară", este cererea lui Nelu Roşca pentru Ion Călinoiu. Criticat a fost şi prefectul Alin Văcaru, căruia piaţa i-a cerut demisia. "Veţi rămâne o pată şi o umbră în istoria judeţului dacă nu demisionaţi. Demisia!", i-a transmis Roşca prefectului Văcaru. Jos prefectul, a strigat mulţimea. 

REACŢIE

Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, a declarat la o emisiune TV că „în Codul muncii nu scrie de prima de Paşti, de prima de vacanţă. Nu poate fi vorba de discriminare atâta timp cât în lege scrie clar că aceste acorduri sunt aplicabile numai membrilor sindicatelor semnatare“. El a răspuns şi la acuzaţia că sindicatele semnatare sunt agreate de administraţie şi primesc funcţii în nişte departamente create acum. „În afară că le dau cotizaţia, pentru că mă lasă legea să o fac, sunt tratate absolut la fel ca şi celelalte“.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: