Zeci de oameni plătiți să verifice companiile de stat

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, înființată pentru a controla companiile de stat, va avea 88 de salariați. Noua agenție va monitoriza companiile de stat și va avea dreptul să le aplice amenzi consistente.

“AMEPIP are responsabilitatea finală de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru numirea membrilor consiliului de administrație, de a monitoriza, evalua și controla aplicarea principiilor de guvernanță corporativă, de a publica periodic rapoarte privind îndeplinirea indicatorilor - cheie de performanță, precum și de a aplica sancțiuni”, se arată într-un document al guvernului.

AMEPIP este condusă de un președinte, asimilat funcției de secretar de stat din punct de vedere al salarizării, și de doi vicepreședinți, asimilați funcției de subsecretar de stat din punct de vedere al salarizării.

Președintele și vicepreședinții AMEPIP sunt numiți prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, în urma derulării unui proces de selecție competitiv și deschis organizat potrivit prevederilor prezentei hotărâri.

Mandatul președintelui, respectiv al vicepreședinților AMEPIP, este de patru ani și poate fi reînnoit o singură dată. Numărul maxim de posturi al AMEPIP este de 88, exclusiv demnitarii și numărul de posturi aferent cabinetelor acestora.

“Salarizarea personalului AMEPIP se realizează la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare de la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”, mai arată sursa citată.

Finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale AMEPIP se asigură de la bugetul de stat și din venituri proprii. Veniturile proprii provin din cota de 30% aferentă amenzilor aplicate și dintr-un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al președintelui AMEPIP.

Vizualizări: 2,031

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: