Zeci de fermieri gorjeni nu mai au voie să comercializeze lapte. Motivul!
Peste 20 de fermieri din județul Gorj care furnizează lapte pentru fabricile de prelucrare și pentru centrele de colectare s-au ales cu activitatea suspendată după un control al inspectorilor sanitar-veterinari. Specialiștii au constatat că aceștia fie nu au solicitat buletinele de analiză a probelor de lapte, fie nu au putut prezenta inspectorilor fișele de sănătate ale fermierilor care se ocupă de mulsul bovinelor, așa cum cer normele în domeniu.
Un număr de 82 de exploatări agricole non-profesionale au fost verificate săptămâna trecută de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare. O parte din ei vând laptele la fabricile de prelucrare de la Târgu Jiu (Artego) și Novaci (Secam), iar altele la centrele de colectare de la Radoși și Baia de Fier. În primele luni de comercializare a laptelui, fermierii au obligația de prezenta buletine atât în ceea ce privește calitatea laptelui, cât și starea de sănătate a animalelor.
Probleme au fost găsite la circa un sfert dintre cele 82 de exploatări non-profesioniste verificate, mai exact la 21. Fermierii desfășoară activitate în Baia de Fier, Alimpești și Bumbești Pițic. "Am suspendat activitatea la aceste exploatații non-profesionale, am găsit nereguli în toate localitățile în care am făcut verificări. O parte din ei nu ne-au prezentat buletinele de analize la probele de lapte care trebuie aduse și fișele de aptitudini ale fermierilor care se ocupă de mulsul bovinelor. Trebuie o fișă de sănătate care se eliberează de medicul de familie. Pentru șapte exploatații am suspendat activitatea și pentru lipsa fișelor de sănătate ale animalelor. Sunt acele fișe care se eliberează de la medicul veterinar concesionar privind starea de sănătate a animalelor, că au fost vaccinate, că s-au recoltat probe de sânge. Oamenii trebuie să-şi remedieze deficienţele şi ne anunţă când s-au remediat și atunci le dăm drumul", a declarat Nicolae Călescu, director DSV Gorj.
La nivelul județului sunt circa 140 de fermieri care dețin exploatații non-profesionale, care vând lapte la fabrici și la centrele de colectare. Vor urma noi controale, averizează inspectorii DVS Gorj. "De marți vom începe inspecții pe zona Novaci, Prigoria și Crasna", a mai spus directorul DSV Gorj.
Fermierii sancționați vor putea să reia activitatea de comercializare a laptelui abia după ce se vor conforma normelor sanitar-veterinare.