Autostrăzile A1, A2, A3 și DN1 vor fi monitorizate video pentru depistarea vitezomanilor
Autostrăzile A1, A2, A3 și DN1 vor fi monitorizate cu un sistem avansat de camere video, dar și cu senzori și stații meteo. Cei ce depășesc viteza legală, nu au rovinietă sau au gabaritul depășit vor fi imediat depistați cu ajutorul acestor camere.
Elektra Invest și asocierile formate din Asseco SEE (lider), ASGO Telecom, Urban Scope și BS Telecom Solutions, respectiv Intetra Electrpnik Sanayi ve Ticaret AS (lider) și Tetra HGS Elektronik Sistemeri au depus oferte la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru instalarea de echipamente de monitorizare a autostrăzilor A1, A2 și A3 și DN1, scrie profit.ro.
Proiectul, care are o valoare estimată la 112,7 milioane de lei fără TVA inclus, presupune instalarea de aparate de detecție, camere de supraveghere, senzori și stații meteo.
„Noul sistem de monitorizare va permite autorităților să colecteze unele date generale despre trafic, să detecteze șoferii care încalcă regulile de circulație, dar va fi capabil și să avertizeze conducătorii auto cu privire la eventualele pericole. Durata contractului a fost stabilită la 84 de luni și cuprinde o perioadă de 6 luni pentru proiectare, 18 luni pentru execuție și 60 luni pentru garanția lucrărilor”, a informat sursa citată.
Camerele instalate pe autostrăzi vor putea detecta șoferii care încalcă regulile de circulație. „Spre exemplu, pe Autostrada A3, în numai 60 de kilometri, vor fi instalate 20 de aparate care pot determina numărul mașinilor, viteza de deplasare a acestora și distanța dintre ele.
În total, 29 de camere capabile de detectarea incidentelor vor semnala vehiculele oprite, mersul pe contrasens, apariția pietonilor pe carosabil, pierderea încărcăturii dintr-un vehicul de transport marfă, fumul, focul sau ceața. Acestora li se adaugă patru stații meteo și 17 camere de supraveghere. Acestea pot fi fixe sau mobile, iar unele vor putea identifica plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor”, informează ProMotor.
Astfel, autoritățile îi vor depista cu ușurință pe cei care circulă cu viteză, nu au rovinietă sau au gabaritul depășit.
Informațiile culese de sistemele de monitorizare vor fi transpuse pe panouri cu mesaje dinamice, astfel încât șoferii să știe la ce se pot aștepta și să se adapteze la condițiile de drum.