Weber vede scenariul negru în fața ochilor, Pecingină acuză că datele pesimiste de pe site-ul CE Oltenia nu sunt reale

Politicienii din Gorj au început să își spună în sfârșit părerea despre planul de restructurare publicat vinerea trecută, în sinteză, de Complexul Energetic Oltenia. Cel mai negru scenariu este lichidarea companiei, în cazul în care planul de restructurare nu va fi aprobat de Comisia Europeană, iar cel mai optimist este cel al supraviețuirii cu doar o treime din salariații actuali, dacă se vor găsi 3.3 miliarde de euro pentru investiții.

Candidatul PNL Gorj la Camera Deputaților, Gheorghe Pecingină, susține că nu este adevărat că vor rămâne 4.400 de salariați la CE Oltenia în 2030, deși informația a fost publicată de companie.

“Ține de capacitatea fiecăruia de a înțelege acele grafice”, susține Pecingină, deși graficul prezentat pe site-ul Complexului Energetic Oltenia este foarte clar și arată că societatea va mai avea în 2030 doar 4.400 de salariați, față de peste 12.000 câți are acum. “Eu vă spun că lucrurile nu stau așa. Asta ține de capacitatea fiecăruia de a înțelege ce s-a publicat pe site-ul companiei”, a spus Pecingină la Radio Infinit.

“În următorul an ar ieși în mod natural la pensie încă cinci mii de oameni”, a mai spus Pecingină la postul de radio, deși în graficul prezentat de CE Oltenia se arată clar că vor fi doar câteva sute. Potrivit graficului, CE Oltenia va avea în 2021 un număr de 12.107 angajați, în anul 2022 vor rămâne 11.493 de salariați, în anul următor 10.382 și așa mai departe, până când va ajunge în 2030 cu doar 4.400 de salariați. Candidatul PNL Gorj la Camera Deputaților susține însă că datele prezentate de CE Oltenia nu sunt corecte. “Vă spun că aceste cifre de 4.500 de angajați nu sunt reale și vor fi mult mai mulți la nivelul companiei”, a spus Pecingină la Radio Infinit, argumentând cu faptul că liniile tehnologice ale CEO sunt proiectate în anii 80 și trebuie să funcționeze cu un anumit număr de salariați.

PNL Gorj pare a-și fi făcut o politică din a prezenta situația în roz, pentru că și președintele Dan Vîlceanu a avut declarații de genul “nu se închid cariere, nu se închid grupuri energetice”, deși ăsta este planul companiei pe termen scurt și mediu.

Pecingină a mai spus că este “optimist în ceea ce privește aprobarea de către Comisia Europeană” a planului de restructurare. Planul trimis în august de companie la Comisia Europeană trebuie aprobat până la 31 decembrie anul acesta pentru a fi evitat falimentul, dar deocamdată cei de acolo încă mai cer clarificări companiei, legate de sursele de finanțare a investițiilor preconizate la 3,3 miliarde de euro.

La polul opus, deputatul PSD Gorj, Mihai Weber, crede că planul de restructurare trebuie îmbunătățit, câtă vreme cea mai optimistă variantă este rămânerea unei companii cu 4.400 de salariați. “Se recunoaște că va fi o reducere masivă de personal, practic peste zece ani vor mai lucra doar 4.400 de angajați la Complexul Energetic Oltenia”, a spus Weber, precizând că mare parte din cei care vor pleca vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare, în baza unei legi care a fost inițiată de parlamentarii PSD Gorj.

“Dacă acest plan de restructurare este aprobat de Comisia Europeană, se poate interveni cu amendamente pentru a fi îmbunătățit, iar cel mai negru scenariu, la care nici nu vreau să mă gândesc, este respingerea acestui plan de restructurare. Nu aș vrea să comentez care sunt consecințele, pentru că nu vreau să mă gândesc la așa ceva”, a mai spus Weber la Radio Infinit, declarându-se îngrijorat că forul european nu se grăbește cu aprobarea planului.

Galerie foto


Vizualizări: 1,646

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: