Weber explică de ce este bun Fondul Suveran de Investiţii
Deputatul PSD Gorj, Mihai Weber, susţine că intrarea Complexului Energetic Oltenia în Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi una benefică societăţii. Weber a explicat la Interviurile Infinit FM că în fond au intrat doar companii profitabile, iar când una va avea probleme va putea fi ajutată prin decizia acestui fond. Deputatul a vorbit şi despre soluţiile care se caută pentru achiziţionarea certificatelor de carbon, al căror preţ depăşeşte cu mult prognoza societăţii.
Reporter: Este multă lume speriată de acest Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
Mihai Weber: O mare parte din oameni chiar au înţeles însemnătatea acestui fond. Chiar am avut discuţii cu câţiva lideri de sindicat, pe tema respectivă, şi am fost plăcut impresionat de modul în care au înţeles cum se pune problema. Sigur că oamenii sunt preocupaţi, pentru că vorbim de peste 13.000 de salariaţi, plus atâtea firme care lucrează pentru CE Oltenia. Cred că este un lucru bun atunci când faci parte dintr-un fond în care sunt cele mai profitabile companii din România. Condiţia Eurostat a fost ca toate societăţile să fie profitabile.
Reporter: Câte societăţi sunt în acest fond?
Mihai Weber: Sunt 33 de companii, din care zece au intrat pe ultima sută de metri. În acest fond au intrat nişte companii care în primă fază au tot conducere dualistă, cu Directorat şi Consiliu de Supraveghere, pe o perioadă determinată, nominalizaţi de un minister, mai exact Ministerul de Finanţe. După care vor intra pe procedura ordonanţei 109. Aceste firme au un capital, iar scopul fondului este de a dezvolta noi afaceri şi de a le conserva pe cele existente. Dacă o societate are o problemă, celelalte, prin AGA şi printr-un buget care nu mai este limitat de regulile companiilor de stat, pot interveni. Aceste societăţi au şi tot felul de active care pot fi valorificate, pentru că nu le sunt utile.
Reporter: Fondul Proprietatea nu mai poate bloca?
Mihai Weber: Nu, pentru că vorbim despre o nouă societate, unde va fi alt acţionariat, altă structură.
Reporter: Acest fond poate ajuta şi în problema certificatelor de carbon?
Mihai Weber: Aici sunt mai multe discuţii. Bugetul companiei este structurat pe un preţ de 7-8 euro/certificat. Preţul este stabilit pe bursă, nimeni nu poate să îl prevadă. Acum evoluează între 12-16 euro, dar prognozele sunt sumbre, pot depăşi 20-30 de euro.
O variantă luată în calcul este un program de piaţă de capacitate, prin care un grup sau două să fie la dispoziţia dispeceratului energetic naţional. Asta ar asigura un plus de bani companiei. Mai există o modalitate complicată, ca tot ceea ce înseamnă investiţiile de mediu să fie relocate companiilor. Se poate face tot printr-un program de evaluare făcut de anumite instituţii şi mers la forul european. Sunt soluţii complicate, dar nu imposibil de aplicat.