Gorjul pierde finanţarea europeană pentru împăduriri

Banii europeni care ar ajuta la refacerea perdelelor forestiere de protecţie sunt aproape imposibil de accesat de către gorjeni. Oamenii se plâng că sunt cheltuieli mari ce trebuie suportate înainte de a obţine finanţarea. În plus, întocmirea unui proiect durează foarte mult timp, dat fiind faptul că trebuie efectuate probe de sol, acestea fiind necesare pentru stabilirea speciei cu care trebuie împădurit terenul. Şi avizul de la Garda Forestieră este greu de obţinut. Până în momentul de faţă, la APIA Gorj a fost depusă doar o singură cerere. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 31 martie.

Finanţarea europeană pentru împăduriri este foarte atractivă pentru gorjeni, la prima vedere, mai ales că este vorba de fonduri cuprinse între 6.000 şi 50.000 de euro/hectar. Cu cât documentele sunt mai atent studiate, cu atât oamenii sunt mai descurajaţi. Asta pentru că trebuie să facă cheltuieli destul de mari pentru întocmirea proiectului şi obţinerea avizelor necesare. Consultanţii recunosc că este nevoie de foarte mult timp pentru finalizarea documentaţiei, iar speranţele ca un astfel de proiect să devină eligibil sunt mici. „Proiectele se fac doar de anumiţi specialişti, avizaţi de Ministerul Mediului. Din Gorj nu este avizată decât o singură persoană, dar, din câte am înţeles, nici nu prea ar fi interesată să facă proiecte pe împădurire întrucât Gorjul nu are punctaj. E greu ca un proiect să devină eligibil”, a declarat Alin Petrică, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Gorj.

 „Nu este deloc uşor”

Oamenii se plâng şi de faptul că nu pot să-şi împădurească terenurile cu orice specie de arbore. Specialiştii spun, însă, că nici nu ar mai fi timp suficient pentru întocmirea proiectului. „Am discutat cu o persoană care vrea să facă un astfel de proiect, dar nu este deloc uşor. Oamenii nu pot să împădurească cu ceea ce vor ei, li se face un studiu de sol, iar în urma studiului se decide dacă vor pune salcâm, gorun sau altceva. O altă problemă e scoaterea terenului din circuitul agricol, nu se pot reîmpăduri terenuri care au fost împădurite. Din punctul meu de vedere, nici nu prea mai este timp pentru întocmirea proiectului. Până se fac studiile de sol, până se iau probe şi se obţin avizele necesare se depăşeşte termenul de 31 martie”, a precizat Alin Petrică.

Ba mai mult, fermierii se aşteaptă să primească bani în avans pentru întocmirea proiectului şi a cheltuielilor de înfiinţare, însă banii îi vor primi abia după demararea investiţiilor.

 APIA: Doritori sunt mulţi, dar am înregistrat doar o cerere

Conducerea APIA Gorj spune că foarte multe persoane au venit să se intereseze de prima pentru împădurire, însă nu s-a înregistrat decât o cerere, până în momentul de faţă. „Noi aşteptăm doritorii să vină să depună cererile şi proiectele tehnice până pe 31 martie. Le verificăm şi le evaluăm, punctajul fiind stabilit în funcţie de anumite criterii. În funcţie de punctaj stabilim valoarea de despăgubire, una este o suprafaţă de teren agricol, alta o suprafaţă de teren neagricol. Până la ora actuală, nu s-a depus decât o singură cerere”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Statul se angajează, prin aprobarea proiectului, ca timp de 12 ani să îi plătească solicitantului o primă anuală, menită să acopere atât costurile de întreţinere a perdelei forestiere, cât şi compensarea pierderilor de venituri agricole ca urmare a împăduririi.

 SIMILAR

Finanţarea europeană pentru împădurire pare să fie sortită eşecului şi la nivel naţional. „Din câte am discutat cu colegii din ţară, nici în alte judeţe nu au fost înregistrate proiecte pe împădurire, cu excepţia Doljului, unde ar fi vreo 5-6 proiecte depuse. Este o măsură foarte slab accesată nu numai în Gorj, ci şi la nivel naţional”, a declarat Alin Petrică.  

 INTERES

Consultanţii în accesarea fondurilor europene susţin că, pe lângă birocraţie, o condiţie privind punctajul face ca proiectele din Gorj să fie neeligibile. „Din păcate, la nivelul judeţului Gorj, chiar dacă există un orizont de aşteptare privind accesarea acestei submăsuri a MADR-ului, puţini solicitanţi vor fi eligibili. Gorjul are un fond forestier de peste 40%, fiind considerat un judeţ cu o suprafaţă foarte mare împădurită. Unul dintre criteriile de selecţie, privind accesarea submăsurii 8.1, este scorarea judeţului în care se face împădurirea, Gorjul fiind printre ultimele judeţe scorate tocmai datorită acestui grad mare de împădurire. Probleme sunt şi privind întocmirea proiectului tehnic, birocraţia, proasta gestionare a suprafeţelor introduse la APIA în anii anteriori, terenurile neintabulate, fac aproape imposibil de accesat aceasta submăsură”, a declarat consultantul pe fonduri europene, Marinela Strîmbulescu.

Vizualizări: 1,576

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: