Violeta Stoican arbitrează concursuri de şah
Inginer de profesie, Violeta Stoican a ajuns să predea şahul copiilor din Târgu Jiu şi să îi pregătească pe aceştia pentru competiții mondiale. Sportul minţii, pe care îl practică de zeci de ani, a învăţat-o pe profesoara de la Palatul Copiilor din Târgu Jiu că poţi ajunge la rezultate dacă îţi doreşti cu adevărat și că nu trebuie să cedezi la primul eșec. Munca sa se reflectă în rezultatele copiilor, care nu sunt deloc puține.
”Am jucat șah de plăcere și am devenit instructor sportiv cu această specializare. Sunt coordonator de activitate șahistă la nivel de județ, organizez și arbitrez toate concursurile școlare din Gorj. Munca mea se reflectă în premiile copiilor”. Așa ar descrie pe scurt Violeta Stoican activitatea în slujba șahului, sport ce este îmbrățișat de copiii gorjeni cu dăruire. Printre cei care au câștigat un renume pentru că au practicat acest sport, Violeta Stoican o amintește pe Teodora Diaconu, membra lotului olimpic la mondiale și pe fiul său, Marius, cel mai bine clasat sportiv din județul Gorj. ”Satisfacția cea mai mare este că în continuare cresc sportivi pentru performanță, am sportivi de patru cu care lucrez cu o plăcere deosebită, dar și de șase sau 14 ani cu care plec la concursuri”, spune profesoara Violeta Stoican. Această activitate se poate susține cu mult efort. Calitățile necesare pentru practicarea acestui sport sunt răbdarea pentru studiu, o logică deosebită și ambiția. ”Pentru nivelul de performanță este un sport costisitor. Nu este un sport pentru toată lumea pentru că presupune multă răbdare, disciplină, și logică. Sunt caracteristici pe care orice părinte și le dorește dezvoltate la propriul copil, dar de performanță sunt capabili foarte puțini”, consideră profesoara.
MOTTO
”E greu să mai vrei să faci șah când pierzi, ci trebuie să înțelegi de ce o faci. În șah există și o vorbă. Cine nu învață să piardă nu ajunge să câștige cu adevărat. Mie acest sport mi-a arătat că poți ajunge la rezultate dacă îți dorești cu adevărat, că nu trebuie să cedezi la primul tău eșec, să îți respecți adversarul, indiferent de vârstă și de clasificarea sportivă și să legi prietenii”, afirmă Violeta Stoican.