Vești pentru minerii și energeticienii care se gândesc la pensie

Angajații CEO nu se vor mai putea pensiona pe noua lege până la 1 septembrie 2027, iar perioada 2001-2021 nu le mai este recunoscută nici măcar pentru reducerea vârstei de pensionare, susține deputatul Radu Miruță, care a văzut decizii de pensionare eliberate zilele acestea.


Deputatul USR a mai spus că a depus un proiect de lege, despre care spune că dacă va fi votat va rezolva aceste probleme și salariații CEO vor reveni la drepturile din Legea 197.
Miruță a mai spus că a văzut decizii de pensionare date zilele acestea și aduc vesti rele pentru angajații CEO: ”Deciziile de pensionare pe care le-am văzut ieri, nu au mai ținut cont nici de reducerea vârstei de pensionare pentru perioada 2001-2021. Ce s-a întâmplat după modificarea legii pensiilor este mai rău decât se anunțase inițial. Am așteptat ziua de azi pentru a vedea oficial documentele procesate de Casa de Pensii Gorj, documente care au ieșit pentru prima oară ieri”.

Deputatul USR Gorj îi îndeamnă pe gorjeni să lupte pentru drepturile lor tot mai puține.
 
”Dacă înainte de Legea 197, înainte de 18 mai 2021, angajații CEO aveau niște drepturi limitate, dacă după 2021 Legea 197 le-a recunoscut angajaților toate drepturile, atât în ceea ce privește reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani cât și primirea banilor asociați condițiilor speciale de muncă, noua lege a pensiilor din 1 septembrie 2024, acea Lege 360, din 2023 ,le-a luat oamenilor și anii și banii. Astăzi angajații CEO au mai puține drepturi decât aveau înainte de Legea 197”, a mai spus Miruță în conferință de presă.

Pentru a se putea pensiona, oamenii trebuie să aibă 35 de ani lucrați, reducerea vârstei de pensionare este de 11 ani, iar cine nu are grupa a II-a, cazul unor salariați din Turceni, nu vor putea fi pensionați nici la 55 de ani.

”Oamenii se vor putea pensiona cel mai repede la 55 de ani, asta dacă au avut grupa a II-a. 
Cine nu a avut grupa a II-a, foarte mulți oameni din Turceni, mulți oameni din zona de termocentrală, nu se vor mai putea pensiona nici măcar la 55”, a mai explicat acesta.

”O altă schimbare semnificativă în ceea ce privește drepturile acestor angajați care au lucrat din greu este că îi obligă să aibă 35 de ani fizic lucrați.
Cine nu are 35 de ani fizic lucrați nu primește nimic din ceea ce ar fi trebuit să primească. Înainte era o perioadă de 25 de ani, dacă nu avea 25 de ani se adunau reducerile pentru anii lucrați mai puțin. Sunt oameni care au lucrat în grupa a doua de muncă și au mai avut ani după aceea în grupa I de muncă și se cumulau drepturile pentru grupa a II-a plus drepturile pentru grupa I de muncă, acum maximul reducerii vârstei de pensionare pentru perioada cumulată este de 11 ani”.

Vizualizări: 1,876

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: