Vești bune pentru românii care își cumpără mașini second-hand

Românii care intenționează să achiziționeze o mașină second-hand în perioada următoare au primit veşti bune. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul că vor putea verifica kilometrajul şi la maşinile achiziţionate din străinătate.

RAR a anunțat schimbări importante pentru românii care cumpără mașini la mâna a doua din orice stat UE. Aceștia vor putea verifica oficial kilometrajul și istoricul mașinii.

Acest lucru este posibil deoarece Registrul Auto Român va fi conectat la baza de date a tuturor instituțiilor similare din Europa. Doar pe baza seriei motorului, șoferii vor putea vedea întregul istoric al mașinii, indiferent prin câte țări europene a fost aceasta. La ora actuală, pe site-ul RAR, se pot verifica doar mașinile rulate în România.

Dacă o mașină provine din străinătate, kilometrajul acesteia nu poate fi verificat în mod oficial. Mulți români află abia după ce au cumpărat o mașină rulată că numărul de kilometri a fost dat înapoi.

Datele problemei se schimbă iar în următorii ani RAR se va putea conecta la bazele de date ale instituțiilor similare din Europa, pentru ca românii să poată vedea kilometrajul și istoricul mașinii. „Un parcurs anual în România este undeva la 12-15.000, nu depășește 20.000 de kilometri pe an. Pe când în Germania, parcursul minim anual este undeva la 35-40.000 de kilometri. Asta înseamnă că foarte ușor putem să facem un calcul: 7 ani vechime ori 30.000 de km, mașina aceea are cel puțin 200.000 de kilometri rulați.”, a dezvăluit Cristian Bucur, șef departament omologări individuale RAR, pentru Digi 24.

În momentul în care vrei să cumperi o mașină la mâna a doua, trebuie să fii atent la o serie de aspecte din interiorul autovehiculului. Concret, trebuie să te uiți la scaun, dacă este uzat sau nu. Apoi la volan, la schimbătorul de viteze și la pedalele de accelerație, frână și ambreiaj. Acestea pot fi un indicator real al uzurii mașinii pe care intenționezi să o achiziționezi.

Vizualizări: 4,147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: