Vești bune pentru antreprenorii din Gorj. Prefectul a anunțat că au fost adăugate noi coduri CAEN de finanțare prin FTJ
Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a anunțat că au fost deja aprobate o parte din propunerile transmise de Instituția Prefectului trimise printr-o adresă semnată de 135 de antreprenori. Este vorba despre propunerile legate de adăugarea unor coduri CAEN, activități economice ce nu erau inițial în ghidul de finanțare al IMM-urilor pe Fondul de Tranziție Justă. Asta înseamnă că la începutul lui octombrie, că este programat să fie lansat apelul de finanțare, antreprenorii din Gorj au la dispoziție mai multe coduri de finanțare pe care pot aplica proiecte. În varianta inițială era extrem de greu să fie absorbiți banii. Prefectul Iulian Popescu a mai atras atenția că trebuie trata cu maximă seriozitate acest mecanism de finanțare care reprezintă viitorul economic al Gorjului.
Vinerea trecută, pe 15 septembrie, Instituția Prefectului a organizat o discuție pe ghidul de finanțare prin Fondul de Tranziție Justă la care au participat peste 100 de persoane, în general antreprenori. Au fost, spune prefectul, oameni de afaceri care s-au simțit neconsultați și neîntrebați. Chiar dacă la baza întâlnirii a fost o nemulțumire, prefectul Iulian Popescu o vede și ca pe o ocazie de consolidare a mediului de afaceri.
”Am convocat acea întâlnire de vineri pe baza solicitării mediului de afaceri care s-a simțit nereprezentat, neîntrebat, neconsultat. Cred că este în premieră când 135 de întreprinzători din județul Gorj își asumă la unison toate aceste solicitări, când își asumă un document integral și este un prim pas, din punctul meu de vedere, pentru consolidarea unei comunități de afaceri în județul nostru, care dacă învață să lucreze împreună, cu siguranță pot să dezvolte proiecte mult mai mari și mult mai importante. Cu cât mediul economic colaborează mai bine, cu atât economia județului merge mai bine”, a spus Iulian Popescu.
Adresa transmisă de la Prefectură a avut efect, transmite Iulian Popescu: ”Ca prim rezultat, spuneam, versiunea care a fost pusă în discuția lor internă include undeva la 90% din codurile CAEN pe pe care noi le solicitam în documentul de marți (n.r- 19 septembrie). Din punctul meu de vedere, este un câștig foarte mare. Până în acest moment aștept ca și celelalte solicitări să fie analizate și aprobate”.
El a adăugat că finanțarea de peste 530 de milioane de euro din Fondul de Tranziție Justă este a județului Gorj și nu este în proprietatea vreunei instituții, făcând referire la conflictele cu reprezentanții CJ Gorj, care au refuzat orice dialog pe subiectul acesta. În declarații publice, Consiliul Județean Gorj a susținut că ar fi transmis că forma ghidului este extrem de neavantajoasă Gorjului.
”Am intervenit și am făcut aceste discuții tocmai atunci când oamenii de afaceri s-au simțit nereprezentați. Consiliul Județean a fost chemat și vineri (n.r- ședința de la Prefectură) putea să vină să spună ce documente a transmis deja ministerului, să spună ce discuții au avut deja și că atunci nu mai trimitem alte documente. Știm foarte bine care este programul unui întreprinzător, cât de aglomerat e să vină și să stea oră jumătate-2 ore aici la Prefectură să discute despre aceste documente, dacă deja fuseseră consultați, transmiseră deja toate aceste puncte de vedere, cu siguranță nu ar mai fi venit și aici”.
Fondul de Tranziție Justă este o oportunitate de finanțare pentru Gorj, explică prefectul, care vede acest mecanism ca o șansă pentru a asigura un viitor economic județului. ”Tot ceea ce vom finanța din acești bani va fi viitorul economiei județului nostru și de aceea trebuie să căutăm investițiile potrivite, cu valoare adăugată, care să consolideze, să stabilizeze atât viața economică cât și piața forței de muncă în județul Gorj. Trebuie să încetăm această hemoragie de resurse umane care părăsește județul nostru și avem nevoie nu mai să păstrăm pe cei care îi avem ci și să-i întoarcem pe cei care au plecat până acum din județul nostru”.