Vasi Pleşa, fotograf pe platourile din Buftea

Fotografiile sale au surprins prin sensibilitate şi frumuseţe oameni din ţară şi din străinătate. Vasi Pleşa este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România din anul 1984 şi a fost denumit de critici un poet al fotografiei, care poate demonstra cu prisosinţă că fotografia poate deveni artă.

Prin obiectivul aparatului de fotografiat Vasi Pleşa a surprins momente semnificative din istoria Târgu Jiului. Vizita lui Nicolae Ceauşescu la Târgu Jiu, mulţimea strânsă în Piaţa Prefecturii în anul 1989 sau distrugerea caselor din centrul municipiului sunt doar câteva din fotografiile care au căpătat în timp o valoare documentară. O parte din acestea au fost scoase la lumină prin intermediul expoziţiilor. Dacă până la Revoluţie se poate  vorbi de mii de fotografii realizate de artist, după 1989 numărul acestora s-a ridicat la câteva zeci de mii. Pornită din întâmplare, joaca cu aparatul de fotografiat a devenit în timp artă. „A fost ceva întâmplător. Fotografiam cu prietenii, iar la un moment dat a început să îmi intre în sânge. Încă din clasele primare îmi plăcea să fotografiez. Primul meu aparat a fost un Smena, după care am continuat cu unul chinezesc”, menţionează Pleşa.

Reclamă de fotograf

Dar cea mai frumoasă perioadă şi cea în care a învăţat cele mai multe lucruri este cea petrecută pe platourile de filmare din Buftea, unde a ajuns după ce l-a cunoscut pe regizorul Corneliu Medvedov. Timp de doi ani, în 1985 şi în 1986 pe platourile de la Buftea a realizat fotografii de reclamă. „L-am cunoscut pe Corneliu Medvedov, unul dintre regizorii filmului Bătălia din umbră când am început filmările la Târgu Jiu. Într-o seară a venit împreună cu Andrei Blaier să stea de vorbă cu membrii Cineclubului Ares  din Târgu Jiu. El a fost cel care mi-a propus să merg la Bucureşti şi să dau examen pentru un post de fotograf de platou. Am luat examenul şi am început să lucrez”, povesteşte Vasi Pleşa. Acolo şi-a desăvârşit tehnica pentru că lucra cu profesionişti. „Cât timp am stat acolo am încercat să exploatez toate posibilităţile prin care să reuşesc să învăţ mai mult. Acolo am învăţat să realizez film”, spune Vasi Pleşa. Timp de doi ani de zile a urmat cursuri în domeniu, alături de Andrei Balier şi Geo Saizescu, doi mari regizori ai filmului românesc. Pe platourile din Buftea a  realizat fotografii de lucru pentru filmul „Bătălia din umbră” în regia lui Andrei Blaier şi pentru filmul „Secretul lui Nemesis”, în regia lui Geo Saizescu. Acestea au fost urmate de o expoziţie personală la Cinematograful „Scala” din Bucureşti.

 „Bătălia din umbră” este un film realizat în memoria eroilor din primul război mondial. Atenţia filmului este îndreptată spre gorjenii care au luptat sub comanda lui Victor Poescu, sublocotenent gorjean. Un film realizat în anul 1984 în Târgu Jiu, din distribuţia căruia fac parte actori precum Dan Condurache, Adrian Pintea, Ernest Maftei, Ilarion Ciobanu sau Alexandru Repan.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: