Şeful salvamontiştilor gorjeni are o colecţie de peste 20.000 obiecte vechi
Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj, colecţionează timbre, monede, bancnote, insigne, medalii şi alte obiecte vechi de peste 40 ani. De-a lungul timpului a adunat peste 20.000 de piese şi a cheltuit o avere pentru achiziţionarea acestora. În prezent, deţine una dintre cele mai mari colecţii de vârfuri de săgeată din ţară. Salvamontistul gorjean intenţionează să deschidă, peste câţiva ani, un muzeu la Teleşti, în casa străbunilor săi.
Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj, este cel mai mare colecţionar din Gorj şi unul dintre cei mai renumiţi din ţară. El este membru al Societăţii Numismatice Române şi ţine legătura cu zeci de colecţionari din întreaga lume. De peste 40 de ani adună monede, bancnote, insigne, medalii şi alte obiecte de artă, ultima pasiune descoperită fiind colecţionarea de arme. Încă de la vârsta de zece ani a fost atras de colecţionarea timbrelor şi a monedelor. În prezent, deţine una dintre cele mai mari colecţii din ţară de vârfuri de săgeată. „Colecţia aceasta numără peste 150 de obiecte. Începe cu primele vârfuri de săgeţi, realizate din silex, cu o vechime de mii de ani, ajungând până la ultimele vârfuri folosite înainte de apariţia armelor cu foc. Copil fiind, am fost atras de colecţionarea timbrelor şi a insignelor. Odată cu trecerea timpului am adunat şi alte obiecte vechi. Piesele de rezistenţă ale colecţiei sunt: un ciocan neolitic, statuete romane, monede bizantine, romane şi dacice, un vârf de săgeată găsit în Balcani etc. Colecţionarea vârfurilor de săgeată este cea mai nouă pasiune a mea”, a declarat Sabin Cornoiu.
Pasiunea sa costă o avere
Colecţionarul a cheltuit sume considerabile de bani pentru această pasiune. Pentru un obiect din colecţie a plătit chiar câteva mii de euro. Obiectele foarte valoroase ale colecţiei sunt păstrate în seiful unei bănci. Salvamontistul gorjean cunoaşte fiecare piesă a colecţiei la fel de bine precum muntele. „Această pasiune este ca un microb care îţi intră în sânge şi nu-l mai poţi scoate. Am cheltuit foarte mulţi bani pentru colecţia mea, însă niciodată nu am afectat situaţia financiară a familiei mele. Pentru un obiect valoros am plătit câteva mii de euro. Pasiunea aceasta nu se opreşte numai la a colecţiona. Mă ocup şi de întreţinerea obiectelor, restaurarea şi identificarea lor. Menţin legături cu foarte mulţi colecţionari din Europa şi America. Ne consultăm cu privire la vechimea anumitor piese. Trebuie să deţii foarte multe cunoştinţe în domeniu. În funcţie de însemnele de pe monede poţi afla de pe vremea cărui împărat au fost emise”, a mai precizat Sabin Cornoiu.
Muzeu la Teleşti
Şeful Serviciului Salvamont Gorj intenţionează, ca pe viitor, să deschidă un muzeu la Teleşti, chiar în casa străbunilor săi. Aici va fi expusă cea mai mare parte a colecţiei sale. „Toate piesele colecţiei mele vor fi donate, peste mai mulţi ani, instituţiilor muzeale. Principali beneficiari vor locuitorii din Teleşti deoarece doresc să deschid un muzeu în satul meu natal. Sediul acestuia va fi în incinta căminului cultural sau chiar în casa străbunilor mei. O parte din piese vor fi donate şi Muzeului Judeţean “Alexandru Ştefulescu”, a menţionat Sabin Cornoiu.