Utilajele de deszăpezire, blocate de poliţie. Vezi motivul!
Poliţiştii gorjeni au făcut dosar penal unui şofer care conducea un utilaj de deszăpezire pe Transalpina, pe motiv că utilajul era neînmatriculat. Utilajul avea numere galbene, eliberate de o primărie a unei comune din Dolj, aşa că nu avea voie să părăsească localitatea. Compania de Drumuri a apelat în această iarnă la tot felul de firme pentru deszăpezire, după ce a reziliat contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei, dar care nu a avut utilajele necesare. Deşi la munte este iarnă grea, toate utilajele de deszăpezire au fost oprite şi puse pe platformă pentru a fi trimise acolo unde sunt înmatriculate, pentru a nu se mai alege şi alţi şoferi cu dosare penale.
Viscolul care a creat atâtea probleme în ultimele zile la Rânca și mai ales pe porțiunea de Transalpina care duce spre stațiune pare să îi fi ajutat pe polițiștii gorjeni să descopere înaintea unei noi ninsori că utilajele care au lucrat aproape non-stop la îndepărtarea zăpezii sunt acolo în mod nelegal. Un banal comunicat de presă al IPJ Gorj de ieri arată că pe 7 ianuarie, la ora 11.00, polițiștii din Novaci au depistat un craiovean de 43 de ani care conducea o autoutilitară neînmatriculată, omul alegându-se chiar de ziua lui, de Sfântul Ion, cu un dosar penal în care este acuzat de conducerea unui autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice, ceea ce îi poate aduce cel puțin o amendă și cel mult 3 ani de pușcărie.
Utilajele, puse pe platformă şi trimise „acasă”
Cum a ajuns craioveanul cu utilajul neînmatriculat tocmai pe Transalpina e o întrebare care merita un răspuns, mai ales că autoutilitara cu pricina nu e cine știe ce dubiță, ci unul dintre utilajele folosite intens la deszăpezire pe parcursul acestei săptămâni. Bărbatul mergea să alimenteze cu combustibil în momentul în care a fost tras pe dreapta, agenții care l-au oprit și care sunt și ei prezenți la Rânca de zile bune observând de abia acum că mașina cu pricina avea numere galbene de înmatriculare, eliberate de o primărie din Dolj. Conform legii, numerele respective sunt valabile doar pe raza localității emitente, folosirea unei mașini cu astfel de numere pe raza unei alte localități fiind considerată ilegalitate, numărul nefiind valabil.
Firmele care folosesc astfel de utilaje au însă o practică în a face astfel de înmatriculări pentru că ies mai ieftin atunci când e vorba de dat bani la stat, iar mașinile de deszăpezit aduse acum la Rânca și folosite și în alte locuri din țară fără vreo problemă au astfel de numere galbene. Așa se face că ieri toate mașinile respective au fost blocate la bază, nici un șofer nedorind să riște un dosar penal, mai ales că polițiștii au fost în permanență cu ei. Mașinile au început să fie puse pe platforme și duse la Dolj, azi urmând să fie aduse la Rânca altele care să aibă numere de înmatriculare legale, iar polițiștii să rămână fără obiectul muncii…
Dispute între drumari şi poliţişti
Cu puțină perseverență aceștia s-ar putea muta cu dosarele pe Defileul Jiului, unde spaniolii care lucrează la modernizarea șoselei au informat Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România că nu prea sunt mulțumiți de modul în care intervin utilajele de deszăpezire de la Succes, o firmă aflată deja în mari probleme și care la începutul iernii era anunțată ca desemnată pentru a asigura deszăpezirea la nivelul întregului județ. Oricum, scandalul de acum dintre drumari și polițiști nu este primul, zilele trecute aceștia având dispute inclusiv asupra punctului în care să fie trași șoferii pe dreapta înainte de a urca la Rânca și a fi verificați pentru lanțuri. Șoferii doreau ca barajul respectiv să fie mutat cu câteva sute de metri, mai aproape de o benzinărie de la baza muntelui, pentru a putea lua de acolo măcar un ceai sau o cafea, în timp ce agenții au rămas fermi pe poziție și au dispus ca barajul să rămână într-o zonă nelocuită, șoferii fiind nevoiți să aștepte în mașini cu orele pentru a urca sau să meargă pe jos până la benzinărie pentru a-și lua un ceai sau o cafea.