Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Rânca, iadul alb

Vântul s-a dezlănțuit ieri în zona montană a județului cu o putere și mai mare decât a făcut-o duminică, la Rânca ajungându-se la închiderea circulației rutiere pentru câteva ore. Șoseaua de acces spre stațiune a fost troienită, iar drumarii au muncit doar pentru a mai reuși să deschidă drum pentru mașinile care coborau din vârful muntelui, în câteva clipe zăpada fiind pusă la loc de vânt, de urcat spre Rânca nefiind vorba până aseară, şi atunci pentru scurt timp.

Turiștii care au amânat plecarea spre casă până ieri sau care și-au dorit să urce ieri în vârful muntelui pentru prima dată pe acest an au ajuns cu greu la destinație pentru că timp de câteva ore din Rânca cel mult s-a coborât spre baza muntelui, urcatul fiind o misiune aproape imposibilă inclusiv pentru drumari. Utilajele acestora au acționat permanent pe porțiunea de 2-3 kilometri din zona releului tv până la intrarea în stațiune, dar oricât ar fi intervenit acestea, vântul care a suflat cu peste 100 de kilometri la oră a troienit la loc șoseaua. „Nu putem să ne punem cu stihiile naturii pentru că la această viteză a vântului orice intervenție a noastră e inutilă. Suflă cu putere și suflă în rafale, iar ce dăm noi la o parte acum e adus și pus la loc în momentul următor. Împreună cu Poliția organizăm coloane de autoturisme pentru cele care sunt echipate cu lanțuri și care coboară din stațiune, pentru a-i ajuta pe turiștii care au venit la Rânca pentru a se simți bine să ajungă acasă tot cu bine. Sunt, din păcate, și șoferi de duminică, din cei care conduc în special prin oraș, care nu au nici autoturismele pregătite corespunzător și care cred că pot să urce pe oriunde. Pe munte nu este așa, iar asta se vede atunci când astfel de șoferi ajung în șanț și au nevoie de noi pentru a-i tracta de acolo”, a spus șeful Secției Drumurilor Naționale Gorj, Ion Tudor.

Blocaje şi maşini în şanţ

În noaptea de duminică spre luni la Rânca a nins din nou, iar viscolul care a suflat fără încetare a făcut ca drumul care era negru până duminică seara să fie ieri dimineață un „iad alb”. Sute de turiști și-au făcut ieri bagajele și au pornit spre casă, câțiva dintre ei, mai puțin experimentați în ale condusului în condiții dificile, reușind să ajungă cu mașinile în șanț.

La ieșirea din stațiune spre Novaci, dar și la urcarea din Novaci spre Rânca, au fost instituite filtre ale Poliției Rutiere și nimeni nu a mai fost lăsat să treacă, inclusiv jurnaliștilor cerându-li-se să lase mașinile la baza muntelui și să nu mai înainteze decât pe cont propriu. Zeci de mașini au rămas trase pe dreapta aici, cei care doreau să urce fiind nemulțumiți de situația creată, mai ales după ce mai venea câte un șofer de pe munte și le spunea că nu sunt probleme majore. În realitate, drumul era greu de descoperit în unele porțiuni, vizibilitatea fiind aproape de zero în momentul în care vântul sufla cu intensitate maximă.

„Păi, dacă cei care coboară spun că se poate circula, de ce nu ne lasă? Avem rezervare făcută, am venit aici pentru distracție, dacă nu ajungem la timp vom pierde și rezervarea și distracția. O să mergem încet, am mai fost aici, știm zona și ne place, că de asta revenim, dar uite că ne țin pe loc”, a spus un turist din Vâlcea, ca el fiind și alții, în special veniți de la Craiova și dornici să ajungă pe munte. Spiritele se mai calmau însă când inclusiv șoferi cu mașini de teren echipate mai mult decât suficient pentru condiții grele de iarnă opreau la barajul de la baza muntelui și le explicau celor dornici să urce cât de greu se ajunge la Rânca. „Fără lanțuri nici nu se pune problema să urce cineva pentru că e multă zăpadă pe drum, iar acolo, în porțiune cu viscol, e cel mai greu. De fapt, e foarte greu, iar până nu se deschide de către o freză drumul nu ai cum să înaintezi de unul singur”, a spus unul dintre cei coborâți de pe munte.

Închis și redeschis

Timp de câteva ore echipajele Poliției Rutiere nu au lăsat pe nimeni să urce sau să coboare de pe munte fără ca în fruntea coloanei de mașini să fie vreun utilaj de la deszăpezire. Aseară, odată cu lăsarea întunericului, vântul a mai scăzut în intensitate și șoferilor li s-a permis în sfârșit să urce spre stațiune. Cei care aveau aici rezervări au putut să se cazeze în cele din urmă și să se odihnească la căldură, azi urmând, cel mai probabil, să meargă și pe pârtie pentru a se bucura de stratul nou de zăpadă așternut după ninsoarea căzută în noaptea de duminică spre luni.

ULTIMA ORĂ

Drumul a fost închis însă din nou circulației începând cu ora 19.00, după ce viscolul s-a întețit și a trimis zăpada pe șosea până aproape de baza muntelui, traficul fiind imposibil în condiții de siguranță. O intervenție a utilajelor de deszăpezire pe timpul nopții era și ea aproape inutilă, azi în zori drumarii urmând să decidă dacă e oportună o intervenție a lor sau drumul va rămâne închis până când vântul se va potoli din nou.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: