Un primar din Gorj, prins de Curtea de Conturi după ce și-a majorat indemnizația

Primarul din Samarinești a beneficiat în mod nelegal de o majorare a indemnizației lunare. Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că primarul a primit o creștere de 25% a indemnizației începând din octombrie 2020, în baza unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, în ciuda faptului că proiectul respectiv nu se încadra în criteriile pentru o astfel de majorare. 


Conform documentelor și informațiilor furnizate de Curtea de Conturi, în octombrie 2020, primarul comunei Samarinești a beneficiat de o majorare de 25% a indemnizației lunare, conform unei Dispoziții emise în noiembrie 2020. Această majorare ar fi trebuit să se aplice, conform regulamentului, doar în cazul în care comuna avea cel puțin trei proiecte în derulare finanțate din fonduri europene nerambursabile. Cu toate acestea, la momentul respectiv, comuna avea în desfășurare doar un singur proiect de acest fel.

Regulamentul-cadru privind stabilirea condițiilor de înființare a posturilor în afara organigramei și a criteriilor pentru majorările salariale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, aprobat prin H.G. nr. 325/2018, prevedea clar că majorarea de 25% se aplică doar în cazul unităților administrative care implementează trei sau mai multe proiecte. În cazul comunei Samarinești, acest criteriu nu a fost îndeplinit.

Valoarea totală a indemnizației nejustificate acordate primarului în perioada octombrie 2020 - decembrie 2021 a fost estimată la 6,466.63 lei. Această sumă intră sub incidența Legii nr. 329 din 29 noiembrie 2022, care reglementează restituirea veniturilor de natură salarială încasate ilegal de personalul plătit din fonduri publice. Conform acestei legi, sumele considerate încasate nelegal trebuie să fie restituite de către personalul în cauză.

Vizualizări: 7,918

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: