Un milion de euro pentru decizia de privatizare a CE Oltenia
Bâlbâieli cu privire la privatizarea Complexului Energetic Oltenia! Secretarul de stat Bogdan Badea a declarat în prezenţa ministrului Energiei, Andrei Gerea, şi a directorului general executiv Laurenţiu Ciurel, că privatizarea majoritară a CE Oltenia este posibilă dacă aşa va propune firma de consultanţă ce va analiza compania. Încolţiţi de jurnalişti, aceştia au declarat în aceeaşi conferinţă de presă că nu sunt planuri serioase pentru privatizarea majoritară a companiei şi oricum nu ar fi timp ca această acţiune să fie făcută de actualul Guvern. Oficialii de la Guvern confirmă că vor plăti cu un milion de euro o firmă de consultanţă pentru privatizare care să stabilească necesarul de investiţii şi procentul ce ar trebui vândut pentru a satisface nevoia investiţiilor.
Secretarul de stat Bogdan Badea, cel care a vorbit şi în presa centrală despre găsirea unui investitor strategic la CEO, şi-a menţinut punctul de vedere şi în timpul vizitei la Gorj. A început prin a spune cât de importante sunt investiţiile de mediu în companie: “Este foarte important să înţelegem ceea ce urmează pentru că pentru sectorul cărbunelui - CE Oltenia, CE Hunedoara - ceea ce urmează înseamnă o aliniere, un efort suplimentar, eficientizare pe toate fronturile, o reducere a preţului de extracţie a cărbunelui, o eficientizare a capacităţilor de producere a energiei, înseamnă investiţii de mediu. Ori aceste investiţii de mediu trebuie susţinute”.
Badea: 15%, 30% sau investitor strategic
Iar investiţiile pot fi făcute doar cu bani din vânzarea acţiunilor. Secretarul de stat a declarat, explicit, că în funcţie de analiza făcută de consultantul de privatizare ce urmează să fie angajat se va hotărî dacă se vinde 15%, 30% sau 50% din CEO. „Un punct care a stârnit foarte multe discuţii în Gorj a fost cel legat de modalitatea de atragere a acestor investiţii, în special în retehnologizări, şi anume fi IPO 15%, IPO 30% sau privatizare cu investitor strategic. Nu excludem nicio posibilitate, dar pentru a vedea ce anume este necesar pentru CEO trebuie o analiză globală, pe societate, să se selecteze un consultant cu capacitate tehnică extrem de solidă care să poată să facă o radiografie corectă, lipsită de tuşe personale. Trebuie identificat necesarul de investiţii şi după aceea, în funcţie de ce ne vor spune consultanţii de privatizare din punct de vedere al necesarul de investiţii, să stabilim că scoatem la vânzare 15%, 20%, 30%. Aş vrea să se înţeleagă un lucru. Privatizarea sau IPO nu este un scop în sine, este un mecanism de a atrage investiţii. Este un început de drum, nu un sfârşit de drum”, a declarat Bogdan Badea.
Gerea ne linişteşte: Nu e timp pentru o astfel de privatizare
Dar, pentru că jurnaliştii au primit vestea ca fiind “un sfârşit de drum”, ministrul Gerea a încercat să îndulcească spusele secretarului de stat, dar nu a prea reuşit. Nu a reuşit să explice contradicţiile din declaraţiile sale. Pe de o parte spune că se va privatiza 15%, pe de altă parte angajează o firmă care să spună cât ar trebui să se vândă. El a sugerat că actualul Guvern face demersurile, dar că privatizarea în sine o va face următorul Guvern. „Este greu să spui niciodată nu se va vinde dacă va fi nevoie. Nu are rost. Actualul Guvern nu va lua o asemenea decizie deoarece s-a mai făcut un pas pe drumul vânzării a unui pachet minoritar, dar şi acela dacă se va face se va face în condiţii satisfăcătoare pentru obiectivul urmărit şi anume capitalizare. Nici măcar nu e timp pentru o astfel de privatizare de care vă temeţi. A fost o discuţie pur teoretică, ea nu va putea fi pusă în practică de actualul guvern. În acest moment nu cred că ar fi o idee bună să dea controlul la CEO. Dar nu înseamnă să excluzi o asemenea acţiune în viitor”, a spus Gerea.
Guvernul a aprobat, după înfiinţarea CEO, strategia de privatizare prin majorare de capital cu 15%, dar situaţia grea şi lipsa performanţelor a ţinut acest proces pe loc. Interesul investitorilor pentru pachetul minoritar al CEO este atât de scăzut încât, la acest moment, pe cele 15% din acţiuni, statul ar lua 10 milioane de euro. Cât un credit obţinut cu uşurinţă de la bancă.
MILION
Firma de consultanţă de privatizare trebuie să facă o analiză a CE Oltenia pe următorii ani. Suma iniţială pentru contract era 600.000 de lei, pe o durată de un an. Acum, directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, spune că firma va avea contract cu CEO pe doi ani şi va costa un milion de euro. „Luni (n.r- astăzi) o să-i dăm drumul în SEAP (n.r- Sistemul Electronic de Achiziții Publice)”, a spus Ciurel.