Un lanţ de supermarketuri consumă cea mai multă energie. Sindicalist din Gorj: E dureros!

Consumul de energie scade cu fiecare an. În România, un lanţ de supermarketuri şi nu vreo mare fabrică a ajuns să fie cel care consumă cea mai multă energie. “Este dureros”, reacţionează un sindicalist din Gorj.

Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia a făcut această precizare pe marginea discuţiei despre viitorul Complexului Energetic Oltenia. Produce tot mai puţină energie, dar trendul din piaţă nu îi este oricum favorabil. Ţara noastră consumă tot mai puţină energie.

“Nu ai o certitudine, nu ştii ce se va întâmpla în perioada următoare, sunt o mie şi una de probleme. Piaţa ne dă cele mai bune lecţii. Azi exportam, că au produs eolienele, dar au fost multe zile când am importat, preţurile sunt foarte, foarte mari şi se reflectă într-o stare nu tocmai bună a economiei, a scăderii nivelului de trai a populaţiei. Vara lui 2023 ar trebui să fie lună de vârf până la urmă, consumul e de numai 6.000 de MW. E anormal într-o ţară care ar avea o bază cât de cât solidă să ajungă un lanţ de supermarketuri să fie cel mai mare consumator. Este dureros şi asta înseamnă că există probleme foarte mari şi cred că aici e riscul cel mai mare pentru CEO în sensul că scade energia cu fiecare an”, a spus Gabriel Căldăruşe.

CE Oltenia ar putea produce mai mult. Dar nu prea curând. „Există premisele să avem fronturi de lucru în aceleaşi perimetre, nu noi, dar să avem o cantitate mai mare de cărbune. Au fost făcute exproprieri pe suprafeţele împădurite. Au început să se ia avizele, să fie tăiate pădurile. În anumite zone, unde sunt fronturile înalte, la Tismana, de exemplu, au fost dat utilaje să facă decapare pe partea superioară a fronturile. Nu e vorba de zile sau o lună, înseamnă luni de zile”, a mai spus Gabriel Căldăruşe, liderul SMEO, într-un interviu la Radio Infinit. 

Vizualizări: 2,093

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: