Un antreprenor din Gorj, exemplu într-o campanie din Republica Moldova: "Turismul din Gorj, vindecat cu bani europeni"

 “Turismul  a fost vindecat cu bani europeni!” Este mărturia unui antreprenor de succes din județul Gorj, care a reușit să pună pe harta destinațiilor inedite un conac desprins din povești. Conacul olarilor, din Baia de Fier, e ridicat, în mare parte, cu fonduri europene și a fost dat exemplu peste Prut, în Republica Moldova, în cadrul unei campanii despre importanța atragerii fondurilor europene, denumită „E timpul să creștem”.

Afacerea din Baia de Fier, clădită cu fonduri europene, i-a fascinat pe oaspeții moldoveni care au filmat conacul în toată splendoarea și i-au aflat povestea de la omul care a venit cu ideea: Mihai Olaru. 

„Am avut apucăturile de antreprenor dinainte să știu ce înseamnă să fii antreprenor. Ce vedeți aici e business-ul care după foarte mulți ani de încercări, a reușit să mă mențină captiv. E vorba de un proiect de 200 de mii de euro, ajutor financiar nerambursabil, la care s-a adăugat cofinanțarea noastră de 10%. Odată cu intrarea în UE și odată cu posibilitatea de a accesa fonduri europene, turismul în România a început să se vindece. Chiar dacă unii antreprenori au fost sceptici și nu-și doreau mai multe pensiuni în zonă de teama concurenței, efectul a fost chiar invers. S-au construit mai multe pensiuni, s-a creat un vad turistic și atunci turiștii au venit în număr mult mai mare”, a mărturisit antreprenorul. 

În scurt timp după ce a fost deschis, conacul a atras turiști din toată lumea. I-a atras atenția și lui Charlie Ottley, care l-a promovat în fascinantul său documentar despre frumusețile din Oltenia. 

Mihai Olaru a subliniat că are în plan să se extindă și că mizează tot pe sprijinul european. La fel se pot dezvolta și antreprenorii din Moldova care ar putea să clădească afaceri durabile în turism.

„E doar prima parte a investiției și o să urmeze etapa a doua în care vrem să amenajăm și un restaurant. Așteptăm și noile măsuri de finanțare și vom aplica și pe acele măsuri pentru că scurtează distanța de la idee la rezultat. Am fost dincolo de Prut și potențialul pe care l-am văzut e enorm. O să fie un boom economic enorm dacă antreprenorii vor obține fonduri europene”, a mai mărturisit Mihai Olaru.

Campania „E timpul să creștem” e implementată de Institutul pentru Inițiative Strategice și Institutul pentru Politici și Reforme Europene.   

Galerie foto







Vizualizări: 2,821

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: