Uleiul de lavandă, vindecare prin aromoterapie
Aromaterapia sau folosirea uleiurilor esențiale pentru tratarea diverselor afecțiuni este documentată din cele mai vechi timpuri în zone din Persia, Egipt, Grecia sau Roma. În Biblie există peste 100 de referințe despre folosirea uleiurilor aromate extrase din diverse ierburi, arbuști sau copaci.
În natură, uleiurile esențiale ajută plantele să se apere împotriva dăunătorilor, a bolilor sau a poluării, ajută la creșterea și adaptarea acestora la mediu. Esențele se extrag de obicei din frunze, flori, semințe sau rădăcină, de obicei prin metoda distilării. Lichidul obținut este foarte concentrat și întrece în calitate şi proprietăți orice formă uscată a plantelor.
Unul dintre cele mai cunoscute uleiuri esențiale este cel de lavandă, un complex chimic alcătuit din peste 150 de compuși activi, care poate combate o mulțime de neplăceri de la insecte la reumatism. Lavanda, al cărei nume provine de la latinescul lavare (a spăla), este o plantă cu numeroase utilizări: antiinflamator, antibacterial, antidepresiv, antiseptic, antispasmodic, analgezic, detoxifiant, sedativ sau hipotensiv. Numele său face referire la capacitățile sale de spălare și curățare, atât în ce privește corpul uman cât și rufăria.
Uleiul de lavandă este un bun calmant, tonifiant sau revitalizator al organismul, având un parfum puternic și plăcut. Se poate administra prin inhalare, pulverizare, dizolvare în apă, sau direct pe piele (masaj). Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale acestuia este capacitatea de a dezinfecta și trata rănile sau arsurile, regenerând rapid țesuturile și prevenind formarea cicatricilor. Uleiul de lavandă poate fi util și în tratarea durerilor de cap, a insomniei, anxietății, stresului sau depresiei.
Aplicat pe înțepăturile de insecte (inclusiv albine sau viespii), acesta înlătură durerea și previne inflamarea locului afectat. În combinație cu aloe vera este eficient în tratarea arsurilor solare. O picătură sau două pe pernă asigură un somn odihnitor și sănătos. Se aplică pe piele pentru a trata infecțiile fungale sau microbiene dar este bun şi pentru răceală, reduce tusea, simptomele răcelii și febra.
Ca orice ulei esențial, uleiul de lavandă este doar pentru uz extern și nu se aplică pe piele în forma concentrată.