Pregătiţi organismul copilului pentru perioada rece

Sosirea vremii mai reci poate afecta organismul  copilului dacă acesta nu este imunizat corespunzător. Pentru a-l imuniza pentru perioada rece trebuie să respectaţi o serie de indicaţii pe care medicii le recomadă de regulă pentru toţi copiii sănătoşi.

Odată cu vremea rece, faptul că cei  mici se adună laolaltă, în săli de clasă în general prost aerisite şi igienizate, împreună cu schimbarea temperaturii mediului înconjurător, toate acestea fac ca afecţiunile, în special cele respiratorii, să explodeze efectiv. Pentru ca micuţii să nu fie afectaţi trebuie să ştiţi cum să se îmbrace, ce să mănânce  sau cum să  se comporte.

Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, o îmbrăcăminte prea călduroasă duce la activarea mecanismelor prin care corpul îşi scade temperatura şi, la cea mai mică expunere, copilul răceşte.

Copiii trebuie să fie cât mai liberi, să facă multă mişcare în aer liber, să mănânce sănătos, în special fructe şi legume crude. Sistemul imunitar se întăreşte prin contactul cu diverse microorganisme. Aşa cum creierul învaţă matematică cu ajutorul problemelor, lucrând, memorând diversele tipuri de situaţii şi aplicând formula corectă, tot aşa sistemul imunitar ia permanent contact cu microorganismele din mediu, învaţă cum să le anihileze şi, când e cazul, acţionează prompt şi eficace. Un copil ţinut “sub clopotul de sticlă” va fi mult mai sensibil în faţa bolii decât unul care ia contact frecvent cu germenii din mediul înconjurător.

Alimentaţia bogată în vitamine şi substanţe cu rol de creştere a imunităţii susţine corpul în activitatea lui de prevenţie. Legumele crude şi, în special fructele, conţin toţi compuşii necesari sistemului imunitar.

Odihna este un alt factor de care trebuie ţinut seama. S-a dovedit că lipsa de somn şi stresul activează simultan sistemele nervos, endocrin şi imunitar, ducând la o scădere a rezistenţei organismului în faţa bolilor. Ca dovadă, de multe ori, când în timpul unei viroze este aplicat un tratament eficace, bolnavul cade într-un somn adânc şi se trezeşte mult ameliorat.

Ca o concluzie generală, pentru a avea o sănătate bună, copiii trebuie să se joace cât mai mult în aer liber, să mănânce sănătos şi să se odihnească.

Vizualizări: 1,178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: