Ulei presat la rece produs într-o comună din Gorj. Cum a pornit afacerea

”Izvorul lui Zamolxe” este brandul creat de un gorjean din Polovragi care produce ulei presat la rece. Proiectul este demarat cu fonduri europene pentru studenți, împreună cu un asociat din Brezoi. Inițiatorii doresc ca în viitor să mărească linia de producție și uleiul produs la Polovragi să ajungă în cât mai multe băcănii din România.

Valentin Nicolae are 47 de ani și locuiește de ani buni în Polovragi. S-a născut la Brezoi și împreună cu un prieten din copilărie a accesat un proiect pe fonduri europene pentru studenți și acum produce ulei presat la rece în zona de sub munte a Gorjului.

”Am făcut multe până la această vârstă. Am lucrat o perioadă în vânzări și publicitate, apoi am plecat în Germania și am lucrat la reprezentanța BMW, apoi am revenit în țară, am fost partener într-un proiect pentru producerea siropurilor unde am căpătat o oarecare experiență. Am decis împreună cu un prieten din Brezoi să producem ulei presat la rece, mai ales că aveam acasă la Polovragi o parte din echipamente și o locație unde cândva am produs siropuri. Am accesat fonduri printr-un program destinat studenților și am primit o finanțare de 80.000 de euro. A fost o dorință a mea mai veche”, povestește gorjeanul.

Așa a început producția primilor litri de ulei presat la rece din gama ”Izvorul lui Zamolxe”. ”Producem ulei presat la rece de nucă, semințe de dovleac, rapiță dar și de floarea soarelui. Suntem încă la început, până acum am produs cam 200 sau chiar 300 de litri de ulei. Materia primă o achiziționăm de la producătorii locali din România, o selectăm, o presăm la rece, o filtrăm de 2 ori, după care îmbuteliem, capsăm, etichetăm și distribuim. Este muncă dar produsul finit este unul de o calitate deosebită”.

Uleiul ”Izvorul lui Zamolxe” a participat și la ”Festivalul Internațional Bio” organizat luna trecută în Polovragi și spre surprinderea producătorilor, produsul este destul de căutat.

”Noi avem uleiul îmbuteliat în sticle de sticlă la 250, 500 și 750 de ml. Vreau să vă spun că am participat la Festivalul de la Polovragi și am rămas surprinși când am văzut cât de căutat este acest ulei. Noi vindem cu 18 lei sticla de 750 de ml de ulei de floarea soarelui și rapiță și 60 de lei stila de 500 de ml de ulei de nucă sau dovleac. Avem clienți care ne comandă online dar noi ne propunem ca pe viitor să ajungem cu uleiul de Polovragi în cât mai multe băcănii”, a spus Valentin Nicolae.

Uleiul de rapiță presat la rece este bun pentru fiere, cel de floarea soarelui pentru gătit, cel de nucă pentru colesterol, iar cel de dovleac pentru colesterolul rău.

Vizualizări: 2,373

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: