Tudorele, fă ceva - episodul de la CSM

Lamentabil. Aşa a fost ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, marţi la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a cerut aviz pe propunerea de revocare a şefei DNA. Doar el, Tudorel Toader, a votat propunerea, ceilalţi şase fiind împotrivă.

Prestaţia lui Tudorel Toader a fost lamentabilă pentru că nu a tratat cu respectul cuvenit secţia pentru procurori din CSM. Le-a spus magistraţilor din CSM că ştie dinainte votul lor, că pun întrebări tendenţioase, că ştie dinainte şi întrebările. Tudorel Toader a spus că acum un an, când a anunţat că nu se impune schimbarea lui Kovesi, s-a gândit că nu l-ar fi ascultat nimeni. „Dacă formulam concluziile anul trecut, nu mă băga nimeni în seamă”, a fost formularea folosită de ministrul Justiţiei. Cum ar veni, nu şi-a făcut treaba, pentru că nu l-ar fi băgat nimeni în seamă?

Membrii secţiei de procurori a CSM au încercat să afle nişte răspunsuri de bun simţ, dar ministrul o lua mereu pe arătură. Printre întrebările fără răspuns clar au fost cele privind posibilitatea procurorilor de a demara o anchetă atunci când au indicii că anumite infracţiuni stau la baza elaborării unui act normativ, dacă magistraţii sunt sau nu obligaţi prin lege să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare şi dacă aceştia au dreptul să exprime în spaţiul public opinii critice cu privire la decizii ale Curţii Constituţionale sau de altă natură.

Tudorel Toader a evitat răspunsurile acolo unde ştia că este pe teren alunecos, că sunt diferenţe între realitate şi susţinerile lui din raport. Întrebat dacă nu era normal să aştepte pronunţarea CSM în legătură cu unele aspecte pe care chiar el le-a sesizat cu privire la Kovesi, înainte de a declanşa procedura de revocare, ministrul a recunoscut că nu respectă regulamentul CSM. A precizat însă că un regulament este inferior legii, fără să facă însă demersuri pentru anularea regulamentului în instanţă, aşa cum ar fi normal.

Partea bună este că şedinţa CSM a fost televizată. Toţi magistraţii au putut să audă care este nivelul discuţiilor, al argumentelor, cine a manipulat şi cine a avut argumentele juridice la el. Dacă vor tăcea în continuare, înseamnă că sunt mulţumiţi de direcţia Justiţiei, aşa cum a fost ea creionată de Tudorel Toader.

Presa, opinia publică, mişcarea #rezist, oficialii europeni nu pot face mai mult decât au făcut deja. Ei, magistraţii, sunt specialiştii. Ei au înţeles mult mai bine decât noi, cei care nu avem studii juridice, cum se pune problema. Ar fi bine să aibă curajul să se exprime, pro, contra, neutru, nu contează. Dar să nu tacă, pentru că şi noi, neştiutorii, avem nevoie de explicaţii autorizate.

Vizualizări: 576

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: