Trei sate din Tismana nu mai au apă nici la robinet, nici în fântâni
Situaţie cumplită în trei sate din oraşul Tismana. Oamenii nu au strop de apă la robinet iar fântânile au secat aproape în totalitate. Situaţia este atât de gravă încât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Târgu Jiu a decis să sprijine cetăţenii cu apă de băut. Primarul localităţii, Marian Slivilescu, spune că totul se întâmplă din cauza unor lucrări ale Hidroelectrica, societate care a secat toate galeriile de apă.
Satele Topeşti, Vâlcele şi Gornoviţa trec în această perioadă printr-o situaţie greu de imaginat. Fără apă la robinet şi fără nicio sursă de apă la suprafaţă, cetăţenii sunt în imposibilitatea de a duce un trai normal, aşa că ISU Gorj dar şi operatorul de apă din localitate a luat decizia de a sprijini oamenii cu apă, măcar pentru uzul gospodăresc. Totul se întâmplă, spune primarul Marian Slivilescu, din cauza unor lucrări pe care Hidroelectrica le desfăşoară la punctele de alimentare. „Hidroelectrica a golit galeriile de aducţiune de la Vâja şi de la Motru pentru a face o inspecţie în zona Ciclovina, pentru că s-au constatat infiltraţii de apă în rocă. Noi aveam priza de preluare a apei din galerie. Aceasta rămânând goală, am rămas fără posibilitatea de a mai da apă în satele Vâlcele, Gornoviţa şi Topeşti pentru că sunt situate la cea mai mare înălţime şi nu are presiune apa. Satele Tismana, Ungureni și Vânăta o să intre pe program de apă”, a declarat primarul Marian Slivilescu. Vizita comisiei de la Hidroelectrica, cea care verifică cauza infiltrării apei în rocă este programată miercuri, primarul aşteptând concluziile şi reumplerea galeriilor.
La Topești, te topești de sete – de aici vine și numele satului!
Până atunci însă, oamenii vor răbda de sete. „Cei de la ISU au spus că ne sprijină cât este nevoie în satele astea trei unde noi nu mai reuşim deloc să asigurăm apă. În cele trei nu mai curge niciun strop de apă pe conductă. Noi împărţim acum apă de uz gospodăresc în sate din patru rezervoare, trei mobile, de câte o tonă, şi unul fix de 12 tone în satul Vâlcele. Această zonă este foarte vitregită, nu avem nicio sursă de apă de suprafaţă iar fântânile sunt puţine şi cu izvoare slabe”, a declarat primarul din Tismana, Marian Slivilescu.
Numai că apa ajunsă în curţile oamenilor prin intermediul furnizorului de apă din localitate este extrem de murdară, cetăţenii plângându-se de faptul că nici la animale nu o pot da. „Uitati-vă și dumneavoastră ce apă aduce domnul primar al orașului Tismana în satul Topeşti. Apa este oprită de 2 zile și ne-au informat ca abia pe 7 o sa îi mai dea drumul”, spune un cetăţean din Topeşti.
Zona este cunoscută ca fiind una secetoasă, ocolită cam toată vara de ploi. De altfel şi numele satului Topeşti vine de la această suferinţă a localnicilor. „Acolo pur şi simplu te topeşti de sete, de sute de ani se ştie că zona fiind de calcar, cu infiltraţii puternice ale apelor în subteran, sunt foarte multe peşteri şi o secetă cumplită. A crăpat pământul, animalele nu mai au hrană pe câmp, totul e pârjolit iar satele astea trei chiar n-au nicio sursă de apă”, mai spune primarul Slivilescu.