Tradiții de solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an!
Solstițiul de iarnă 2024 este un eveniment astronomic extrem de important. Solstițiul de iarnă marchează de fapt începutul iernii din punct de vedere astronomic și este cunoscut și sub denumirea de “solstițiul hibernal” sau “mijlocul iernii”.
Durata zilei va fi cea mai mică din întreg anul, mai exact de doar 8 ore și 50 minute. De cealaltă parte, durata nopții va avea o valoare maximă de 15 ore și 10 minute.
Solstițiul de iarnă din 2024 are loc sâmbătă, 21 decembrie. Iar începând cu următoarea zi și până pe 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară, durata zilelor continuă să crească. De cealaltă parte, nopțile devin mult mai scurte.
Fenomenul astronomic reprezintă practic consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui. Astfel, deși vom avea parte de o zi mai scurtă pe 21 decembrie, treptat ne vom bucura de zile mai lungi până ce vine vara.
Anual există două solstiții, mai exact cel de vară, care marchează începutul verii astronomice și care are loc în luna iunie, dar și cel de iarnă care se produce în luna decembrie.
Solstițiul de iarnă vine și cu o serie de tradiții și obiceiuri respectate în unele zone din țară. Încă din cele mai vechi timpuri se spunea că în noaptea în care are loc acest fenomen astronomic înflorește feriga.
Superstițiile spun că cine surprinde momentul va avea noroc în dragoste, dar și în casă. Chiar și așa, planta nu înflorește de cele mai multe ori, însă unele persoane aleg să creadă în acest lucru.
O altă tradiție spune că în noaptea în care are loc solstițiul de iarnă familia trebuie să se adune în casa celei mai în vârstă persoane. Acolo se recită poezii și se mănâncă nuci, dar și rodii. Despre acestea se spune că atrag prosperitatea în familie.