Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Obiceiuri și tradiții de Ignat. Ce nu e bine să faci pe 20 decembrie!

Ziua de Ignat, sărbătorită anual pe data de 20 decembrie, este una dintre cele mai importante tradiții românești, marcată de ritualul tăierii porcului pentru Crăciun. Această zi are o semnificație aparte în cultura populară și religioasă, fiind dedicată Sfântului Ignatie Teoforul, dar și pregătirii simbolice pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

Numele zilei provine din sărbătoarea religioasă a Sfântului Ignatie Teoforul, pomenit de Biserică în data de 20 decembrie. Ignatie a fost un episcop al Antiohiei, cunoscut pentru devotamentul său față de credință. Totuși, în cultura populară românească, „Ignat” a devenit sinonim cu tăierea porcului, un obicei strâns legat de pregătirile pentru masa de Crăciun.

În tradiția românească, această zi este văzută ca un moment în care oamenii își asigură bunăstarea pentru anul care vine, iar tăierea porcului simbolizează belșugul și purificarea. În satele românești, Ignatul este ziua în care se taie porcul crescut în gospodărie. Această tradiție este mai mult decât o simplă pregătire a cărnii pentru masa de Crăciun și este un eveniment plin de simboluri și superstiții.

Se spune că porcul trebuie sacrificat dimineața, „cât cocoșii cântă încă”, pentru ca totul să fie făcut sub semnul belșugului. După sacrificare, porcul este pârjolit și curățat, iar gospodinele încep pregătirea bucatelor tradiționale: tobă, caltaboși, jumări și cârnați. Fiecare parte a porcului este valorificată, iar gospodarii cred că acesta este un semn al respectului pentru animal și pentru darurile naturii.

Ignatul este învăluit în superstiții transmise din generație în generație. Se spune că, în această zi, porcii „visează că vor fi sacrificați” și devin mai agitați. Totodată, se consideră că, dacă nu sacrifici porcul în această zi, familia nu va avea noroc sau belșug în anul următor.

În tradiția populară, femeile nu au voie să coasă, să spele haine sau să împletească în ziua de Ignat. Se crede că astfel de activități pot atrage ghinion sau pot aduce necazuri în familie. În plus, se spune că aceste activități distrag atenția de la sacralitatea zilei și pregătirile specifice tăierii porcului.

O altă superstiție spune că, dacă te apuci de curățenie în ziua de Ignat, riști să „mături” norocul și belșugul din casă. Este indicat ca pregătirile gospodărești să fie făcute înainte de această zi sau după.

Vizualizări: 1,454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: