Obiceiuri și tradiții de Ignat. Ce nu e bine să faci pe 20 decembrie!
Ziua de Ignat, sărbătorită anual pe data de 20 decembrie, este una dintre cele mai importante tradiții românești, marcată de ritualul tăierii porcului pentru Crăciun. Această zi are o semnificație aparte în cultura populară și religioasă, fiind dedicată Sfântului Ignatie Teoforul, dar și pregătirii simbolice pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.
Numele zilei provine din sărbătoarea religioasă a Sfântului Ignatie Teoforul, pomenit de Biserică în data de 20 decembrie. Ignatie a fost un episcop al Antiohiei, cunoscut pentru devotamentul său față de credință. Totuși, în cultura populară românească, „Ignat” a devenit sinonim cu tăierea porcului, un obicei strâns legat de pregătirile pentru masa de Crăciun.
În tradiția românească, această zi este văzută ca un moment în care oamenii își asigură bunăstarea pentru anul care vine, iar tăierea porcului simbolizează belșugul și purificarea. În satele românești, Ignatul este ziua în care se taie porcul crescut în gospodărie. Această tradiție este mai mult decât o simplă pregătire a cărnii pentru masa de Crăciun și este un eveniment plin de simboluri și superstiții.
Se spune că porcul trebuie sacrificat dimineața, „cât cocoșii cântă încă”, pentru ca totul să fie făcut sub semnul belșugului. După sacrificare, porcul este pârjolit și curățat, iar gospodinele încep pregătirea bucatelor tradiționale: tobă, caltaboși, jumări și cârnați. Fiecare parte a porcului este valorificată, iar gospodarii cred că acesta este un semn al respectului pentru animal și pentru darurile naturii.
Ignatul este învăluit în superstiții transmise din generație în generație. Se spune că, în această zi, porcii „visează că vor fi sacrificați” și devin mai agitați. Totodată, se consideră că, dacă nu sacrifici porcul în această zi, familia nu va avea noroc sau belșug în anul următor.
În tradiția populară, femeile nu au voie să coasă, să spele haine sau să împletească în ziua de Ignat. Se crede că astfel de activități pot atrage ghinion sau pot aduce necazuri în familie. În plus, se spune că aceste activități distrag atenția de la sacralitatea zilei și pregătirile specifice tăierii porcului.
O altă superstiție spune că, dacă te apuci de curățenie în ziua de Ignat, riști să „mături” norocul și belșugul din casă. Este indicat ca pregătirile gospodărești să fie făcute înainte de această zi sau după.