Tot mai mulți români își iau un al doilea job

Numărul românilor, care își iau un al doilea loc de muncă, s-a dublat în ultimul an, în România. Iar tendința se menține și în perioada următoare, conform datelor specialiștilor. Mulți lucrează așa, pentru un venit suplimentar, ori pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice. Anul trecut a existat și o a treia categorie: cei care dețineau o firmă fără angajați și-au făcut contract și acolo pentru că societatea să plătească un impozit mai mic.

Potrivit Inspecției Muncii, numărul angajaților care au simultan mai multe contracte de muncă s-a dublat în 2024 față de anul anterior acestuia. Rectorul Universității Politehnica din Timișoara a căutat explicații pentru această creștere.

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica din Timișoara, pentru Pro TV: „Odată resurse financiare suplimentare pentru că au capacitate de muncă și pot să facă asta și în al doilea rând poate să fie un motiv și faptul că unii dintre ei aveau un SRL cu zero angajați, dar ultimele reglementări spun că în momentul în care ai zero angajați impozitul crește la 16% și atunci s-au angajat și pe ei să scadă impozitul.”

Acestă tendință a unor români de a-și mai lua un job se menține. De la începutul anului, pe o platformă de recrutare, numărul joburilor cu program redus a crescut cu 20 la sută față de aceeași perioadă din 2024.

În România, legislația muncii le permite angajaților să aibă simultan mai multe contracte de muncă, cu condiția ca programele de lucru să nu se suprapună.

Vizualizări: 431

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: