Tot mai multe gospodării părăsite în comunele din Gorj
Anual tot mai multe gospodării din comunele Gorjului rămân nelocuite. Se întâmplă asta de obicei în satele îmbătrânite, după ce proprietarii decedează și moștenitorii încearcă în zadar să vândă gospodăriile. Sunt și cazuri când gorjenii pun lacătul pe gospodării și se mută la oraș sau pleacă în străinătate.
Comuna Slivilești se numără printre comunele cele mai depopulate din județul Gorj. Aici numărul gospodăriilor nelocuite crește alarmant de la un an la altul. ”Nu avem o situație exactă a gospodăriilor nelocuite, dar sunt foarte multe. Ca să vă dau un exemplu, în satul meu, din anul 2016 și până în prezent jumătate din case au rămas goale, nelocuite. Sunt mulți care au migrat spre oraș sau au plecat în străinătate familii întregi și bătrânii se duc. În luna martie am avut 20 de decese și o naștere. Moștenitorii vor să vândă casele, dar nu le ia nimeni, deși prețurile nu sunt deloc mari, dacă stai să calculezi. Lumea nu mai vine la țară, nu le mai place că s-au învățat la oraș. Se vinde o gospodărie la Slivilești cu teren, casă, anexe undeva între 30.000 și 40.000 de lei”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul din Slivilești.
Și în comuna Roșia de Amaradia sunt case nelocuite, dar temporar, pentru că sunt familii întregi plecate în străinătate. ”Avem și noi locuințe care sunt locuite temporar, pentru că proprietarii sunt plecați în străinătate. Vin o dată pe an sau la câțiva ani acasă. Sau sunt sezonieri care pleacă. Avem și un sat îmbătrânit, e vorba de satul Șitoaia, unde sunt case nelocuite sau mai este câte un bătrân. S-au vândut și locuințe, chiar acum două familii din localitatea Alunu și-au luat locuințe la Roșia de Amaradia după ce au fost strămutați de minerit”, a declarat Liviu Cotojman.
În comuna Arcani lucrurile par să se îndrepte din acest punct de vedere. Odată cu introducerea utilităților în localitate, sunt doritori să cumpere case nelocuite, însă prețurile sunt cam măricele. ”Sunt și la noi în comună, ca peste tot, case nelocuite. S-au mai scos la vânzare, prețurile sunt acceptabile să zic așa, dar nu sunt mici. O casă cu teren ajunge undeva la 80.000 de euro. Prețurile au crescut foarte mult odată cu introducerea utilităților. Am vrut să creăm toate condițiile în comună în speranța de a reuși să repopulăm localitatea”, a declarat primarul Daniel Coiculescu.