Tot ce trebuie să ştiţi despre programul „Rabla”

Gorjenii care vor să scape de o vechitură şi să-şi ia o maşină nouă pot beneficia de noua ediţie a programului de reînnoire a parcului auto. Deţinătorii de maşini învechite pot obţine între 6500 lei şi 20.000 lei, având la dispoziţie două programe pe care să le acceseze. Agenţia Fondului de Mediu analizează în prezent cererile de validare depuse de dealerii producători, urmând ca în câteva săptămâni să se dea startul la cele două programe.

Prin programul Rabla valoarea tichetului va fi ca şi în anul anterior. Sunt admise la casare numai la maşinile mai vechi de 8 ani. Mai este disponibil şi un alt ghid de finanţare prin care proprietarii de autovehicule vechi pot achiziţiona doar autoturisme cu propulsie electrică, pentru care vor primi un ecotichet destul de consistent. "Anul acesta sunt două ghiduri de finanţare. Unul se referă strict la înnoirea parcului auto, iar cel de-al doilea se referă la reducerea gazelor cu efect de seră prin achiziţia unor autovehicule electrice. Pentru un deţinător şi un doritor de un autoturism clasic, să spunem, prima de casare este de 6500 lei la care se mai adaugă 750 de lei pentru un motor care are sub 100 de grame de CO2 pe 100 de km și 1500 de lei pentru achiziţionarea unui nou sistem hibrid. Aceasta este referirea la Programul Rabla. Referitor la cel de stimulare a reducerii gazelor cu efect de seră ecobonusul pentru autovehiculele cu propulsie electrică 100% este de 20.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau 5000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui emisie de CO2 este de 50 de grame pe 100 de km", a declarat Nicolae Giorgi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj.

Nu-şi permit o maşină nouă
Sunt proprietari de maşini vechi care preferă să le mai păstreze. Aceştia spun că nu îşi permit să cumpere un autoturism nou, voucherul primit fiind insuficient pentru achitarea întregului preţ de achiziţie. Este şi cazul târgujianului Geani Cârciu, proprietar al unui Oltcit. "M-am gândit să iau un autoturism nou, dar fiind salariile foarte proaste în Târgu Jiu nu se poate achiziţiona o maşină nouă pentru că nu se regăseşte la preţ. M-am gândit să ţin la maşina pe care o am. Nu prea suntem lăsaţi în Târgu Jiu să ne facem treaba cu aceste maşini, suntem vânaţi de RAR, Daciile și Olcit-urile sunt trase pe dreapta. Eu am un Oltcit din 1997", a spus Geani Cârciu.

Criterii de eligibilitate
Cei care se gândesc totuşi să aplice pentru unul dintre programele valabile pentru reînnoirea parcului auto vor trebui să urmeze anumiţi paşi. "Deţinătorii, pentru a fi eligibili, trebuie să îndeplinească câteva criterii. Să fie cetăţeni români, să aibă toate taxele plătite la zi. Autoturismul să aibă o vechime mai mare 8 ani şi să fie proprietar. Trebuie să meargă să radieze autoturismul, să se înscrie la un dealer autorizat pe raza județului Gorj şi să-şi depună dosarul inclusiv cu achitarea taxelor la Administrația financiară şi dovada că a casat acest autoturism de la o firmă autorizată în acest sens, deci colector de deşeuri de autovehicule", a explicat directorul APM Gorj.
În judeţul Gorj sunt 5 dealeri de la producătorii clasici de autoturisme, pentru Honda, Dacia-Renault, Ford, Volkswagen şi Skoda. Rămâne de văzut dacă cu toţii vor obţine autorizaţia de la Administraţia Fondului de Mediu pentru a putea intrat în aceste programe de înnoire a parcului auto.

Galerie foto


Vizualizări: 1,177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: