Subvenţiile pentru animale, amânate până în iunie
Sistemul informatic implementat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) întârzie din nou plata subvenţiilor. De această dată este vorba de sprijinul financiar pentru crescătorii de animale. Chiar dacă se aşteptau să-şi primească banii în a doua jumătate a lunii mai, plăţile efective nu vor putea fi efectuate înainte de 1 iunie. În momentul de faţă, nu se cunoaşte nici măcar cuantumul subvenţiilor pentru că sistemul informatic nu a permis centralizarea efectivelor de animale, plafonul urmând a fi împărţit la numărul de animale eligibile.
Dacă în anii trecuţi subvenţiile erau achitate integral până pe data de 1 martie, în momentul de faţă aplicaţia nu permite acest lucru. Funcţionarii APIA Gorj vin la serviciu în fiecare week-end în speranţa că sistemul informatic va funcţiona, iar fermierii se revoltă şi cer explicaţii cu privire la întârzierea plăţilor. Conducerea APIA Gorj speră ca în câteva zile să înceapă autorizarea la plată. „Nu depinde de noi. Într-adevăr, oamenii ne întreabă zilnic ce se întâmplă de nu primesc banii. Nu este vina noastră, nu merge sistemul, nu s-au introdus rapoartele de control şi nici toate anexele pentru unii fermieri, pentru că nu pot fi reintroduşi fermierii în sistem, în control administrativ, dacă nu sunt plătiţi pentru schemele din sectorul vegetal. Sperăm ca, în câteva zile, să înceapă autorizarea la plată pentru schemele din zootehnie. După părerea mea, plata efectivă se va face după data de 1 iunie pentru că din momentul în care începem autorizarea la plată şi până facem toate plăţile efective durează două-trei zile”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.
Până în momentul de faţă, nu s-au stabilit nici sumele care li s-ar cuveni crescătorilor de animale pentru anul 2015. „Ca să se stabilească sumele trebuie centralizate efectivele de animale pe judeţe şi încă se mai lucrează la stabilirea efectivelor eligibile. După ce sistemul informatic va permite această centralizare trebuie emisă hotărâre de Guvern în care să fie prevăzute cuantumurile subvenţiilor. Pentru anul 2014, cuantumul ajutorului naţional tranzitoriu pentru bovine a fost de 503 lei/cap de animal. Prima pentru tona de lapte a fost 121 de lei/tonă, iar pentru ovine şi caprine subvenţia a fost de 28 lei/cap de animal. După părerea mea, cuantumul se păstrează sau chiar va fi superior, judecând prin prisma numărului de cereri, dar mai ales prin numărul de animale”, a mai precizat Constantin Negrea.