Ginecologii explică riscurile unui avort la minore

Zeci de minore din județul Gorj se prezintă lunar în Policlinica spitalului județean să-și facă o întrerupere de sarcină. Avortul, așa cum este el cunoscut în rândul femeilor, a devenit un fenomen la ordinea zilei, iar cel mai îngrijorător lucru este că din ce în ce mai multe minore apelează la el. Medicii spun că fetele vin atât de hotărâte să scape de copil că nici nu iau în seamă riscul de a nu mai fi niciodată mame.

Tinerele se expun la chiuretajul uterin fără să ia în seamă argumentele medicilor că nu este bine să facă o astfel de intervenție. Riscurile sunt dintre cele grave, de la sterilitate până la deces, spun medicii. Majoritatea minorelor minimalizează aceste riscuri. În mod normal, minorele ar trebui să se prezinte la avort însoțite de unii dintre părinți, însă de cele mai multe ori nu o fac. ”Riscurile în ceea ce privește o sarcină la vârsta asta este că organismul fetei nu este pregătit pentru a avea o sarcină, iar cele care apelează la chiuretajul uterin se expun în primul rând la o serie de complicaţii care pot aduce chiar și moartea. Nu s-a înlăturat nici până acum pericolul de moarte în cazul chiuretajului uterin. Chiuretajele făcute atât de devreme sau sarcinile care sunt atât de devreme pot aduce sterilitatea, o tânără mamă face chiuretajul respectiv și apoi nu va mai rămâne gravidă niciodată, niciodată nu va mai putea să facă un copil”, a spus Vasile Stănculete, medic ginecolog.

Nu se răzgândesc în faţa morţii
Medicii spun că nu au întâlnit până acum niciun caz în care minora să se răzgândească. O mare influenţă asupra deciziilor o au aparținătorii cu care se prezintă la avort. ”Noi suntem puși în fața faptului împlinit, de cele mai multe ori vin hotărâte și oricât le-am explica noi riscurile tot nu renunță. Ele vin sigur să facă avort, nu le mai interesează absolut nimic, argumentele unui medic ginecolog în fața minorei și chiar a aparţinătorilor sunt nule. Foarte rar, cred că nu am întâlnit niciun caz care a renunţat decât când a fost o sarcină mai mare pe care majoritatea medicilor ginecologi au refuzat să facă chiuretaj”, a precizat Vasile Stănculete. Conform legii, un avort poate fi realizat până la maxim 14 săptămâni de sarcină și în niciun caz mai târziu.

Vizualizări: 5,072

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: