Totul despre testele Papanicolau
Zeci de femei se adresează lunar Policlinicii Târgu Jiu în vederea realizării unui test Papanicolau. Medicii ginecologi explică faptul că testul Papanicolau se efectuează obligatoriu cel puțin o dată pe an și este cea mai simplă metodă de depistare a cancerului de col uterin. Medicii mai spun că, depistat în fază incipientă, cancerul de col uterin este vindecabil sută la sută.
Gorjencele care vor să-și efectueze un astfel de test au nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie. Testul Papanicolau se recomandă femeilor cu vârste între 15 și 45 de ani, însă și femeile trecute de 45 de ani trebuie să aibă în vedere astfel de investigații. ”Cancerul de col uterin este principala cauză a mortalității feminine. Având la dispoziție cea mai simplă, cea mai puțin costisitoare și românească metodă de a diagnostica cancerul în primele faze ale lui, este extrem de important acest test Papanicolau. Nu costă mult, nu este invaziv, o singură prezentare la medic, un singur bilet de trimitere și ți se face acest test gratuit și un control ginecologic, medicul analizează și vizual, iar prin recoltare de celule din endocol poate să diagnosticheze cancerul de col uterin în stadiile incipiente, când este vindecabil sută la sută. În primele studii, în stadiul zero, chiar și în stadiul I și II poate fi tratat. În stadiile avansate, tratamentul este inutil”, a spus Vasile Stănculete, medic ginecolog în cadrul Policlinicii Târgu Jiu.
Nu poate fi diagnosticat vizual
În baza biletului de trimitere de la medicul de familie, femeile beneficiază, pe lângă test, și de un consult ginecologic. În cazul femeilor neasigurate medical, contravaloarea testului este de 50 de lei. ”Adresabilitatea a crescut foarte mult pe acest tip de investigații, că nu respectă ele un an sau șase luni cât le prescriem noi, asta este altceva, dar din ce în ce mai multe femei vin la noi să facă acest test. Noi indicăm testul Papanicolau cel puțin o dată pe an la femeile în perioada fertilă, asta presupune 15-45 de ani. Vizual nu poate fi pus un astfel de diagnostic”, a spus Vasile Stănculete, medic ginecolog în cadrul Policlinicii Târgu Jiu.