Tomescu (FNME): Problema discrepanţelor salariale s-a acutizat în timp

Şedinţă decisivă luni la Complexul Energetic Oltenia. Comisia mixtă administraţie – sindicate va decide cum se împarte economia la fondul de salarii între angajaţi. Liderul sindical Manu Tomescu ne-a declarat că poziţia Federaţiei Naţionale Mine Energie a rămas aceea a respectării art. 153 din Contractul Colectiv de Muncă actualizat.

Reporter: A venit şi luna decembrie, s-a stabilit cum va fi împărţită rezerva la fondul de salarii?

Manu Tomescu: Despre cum va fi împărţită rezerva de la fondul de salarii, eu sper că lucrurile sunt clare pentru toată lumea. Mai exact, la negocierile din primăvară, liderii FNME au reuşit să impună pentru prima dată într-un articol din CCM, ca din rezerva la fondul de salarii să fie făcute armonizări salariale, pe acelaşi locuri de muncă şi pe acelaşi funcţii sau meserii. Este vorba de articolul 153 din CCM, care trebuie respectat de toată lumea. 


Reporter: Au fost contradicţii între FNME şi SMEO pe această temă. Până la urmă v-aţi înţeles?

M.T.: Eu m-am supărat pe liderii SMEO pentru că ei au cerut în comisia mixtă ca să fie blocate toate referatele venite din subunităţile CEO, pe motiv că se consumă din rezerva la fondul de salarii. Lucru pe care administraţia abia a aşteptat să şi-l însuşească. Sunt supărat pentru că avem colegi care au fost promovaţi pe alte funcţii şi meserii sau care au primit sarcini în plus după concedierile făcute în ultimii ani, dar la salarii nu li s-a pus nimic. Avem colegi care pur şi simplu au salariile mult mai mici faţă de colegii lor de pe aceleaşi locuri de muncă. Toţi aceştia de care eu vă spun aşteaptă de ani buni să nu mai fie discriminaţi la salarizare, şi fiecare lună care trece fără să le fie aprobate referatele este încă o lună în care ei sunt discriminaţi. Vă rog să mă credeţi că acesta este adevărul şi ăsta o să îl spun indiferent dacă o să se supere cei din administraţie sau liderii din alte sindicate.


Reporter: Săptămâna viitoare se întruneşte comisia mixtă, credeţi că se va rezolva problema discriminărilor pentru care dumneavoastră aţi făcut şi o campanie?

M.T: După părerea mea, această problemă este una foarte mare şi foarte supărătoare pentru colegii discriminaţi, şi mi-aş dori din tot sufletul ca ea să fie rezolvată. Eu consider că noi, liderii din FNME, ne-am făcut datoria faţă de membrii noştri şi chiar faţă de toţi salariaţii din CEO, reuşind să introducem o regulă a armonizării salariale, în articolul 153 din CCM.

Problema discrepanţelor salariale s-a acutizat în timp venind din anii trecuţi, atunci când s-au făcut promovări salariale pe cumetrii şi pe apartenenţă politică sau sindicală. E clar că această problemă nu poate fi rezolvată dintr-o dată, dar dacă în fiecare an s-ar ţine cont de articolul 153, modificat de noi în actualul CCM, atunci s-ar putea armoniza salarizarea în mare parte.


Reporter: Şi aveţi convingerea că în acest sfârşit de an se va rezolva această problemă?

M.T.: Asta depinde de mai mulţi factori. În primul rând depinde de cât este suma acestei rezerve şi cât va fi suma alocată din această rezervă, destinată echilibrărilor salariale. Eu sunt sigur că celor din directorat le-ar conveni ca fondul destinat echilibrărilor salariale să fie cât mai mic, pentru că aşa ar ieşi dumnealor mai bine. Iar pe de altă parte sunt colegii cu salariile mai mari şi care nu s-ar încadra pe aceste referate de echilibrare, dar mai sunt şi liderii SMEO cărora domnul Ciurel le-a mărit salariile cu generozitate, iar aceştia ar dori şi ei la fel ca cei din administraţie, adică fondul pentru echilibrările salariale să fie cât mai mic, pentru că atunci ar fi mai mare prima de sfârşit de an, primă de care beneficiază toţi salariaţii în mod egal. Vă rog să mă credeţi că eu nu mă încadrez să primesc vreo clasă de promovare, dar nici nu mă pot bucura de o primă mai consistentă atâta timp cât ştiu că am atâţia colegi discriminaţi, iar una din puţinele şanse de a primi şi ei ceva la salarii, este exact din această rezervă la fond.

Un alt aspect important este ca referatele de promovare pentru echilibrările salariale să fie făcute într-un mod corect. Şefii de secţii, şefii de cariere şi de ateliere din toate subunităţile trebuie să întocmească referatele într-un mod obiectiv şi transparent şi să răspundă în faţa salariaţilor din subordine, pentru corectitudinea echilibrărilor salariale. 

Reporter: Probabil este ultima şedinţă pe anul acesta, se mai discută şi altceva în afară de subiectul rezervă la fondul de salarii?

M.T.: Cred că o să mai fie şi alte subiecte pe ordinea de zi, dar oricum cel puţin noi, liderii din Sindicatul Energia Rovinari, mai avem încă o problemă de rezolvat pentru colegii şi membrii noştri. Este vorba de faptul că în Termocentrala Rovinari mai sunt salariaţi care au rămas cu ore suplimentare muncite şi neplătite. Pentru că la noi s-a funcţionat aproape tot anul cu toate grupurile avute în exploatare, 24 de ore din 24, şi a fost necesar ca o mare parte din colegi să fie programaţi să muncească mai multe ore suplimentare, pentru a putea acoperi deficitul de personal, survenit în urma disponibilizărilor din ultimii ani. 

Am mai discutat cu domnii din directorat despre această problemă, încă de prin luna octombrie, iar atunci ni s-a promis că va fi rezolvată tot în această perioadă. Adică în luna decembrie, atunci când se vor şti toate socotelile. Trebuie să avem grijă şi să ne asigurăm că salariaţii care au ore suplimentare muncite şi neplătite, să li se plătească. Să nu uităm că exact pentru aceste ore suplimentare a fost aprobată de guvern majorarea fondul de salarii, aşa cum de fapt prevede şi legislaţia muncii. 

Vizualizări: 2,305

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: