Termen pentru firmele care vor să-şi formeze viitorii salariaţi
Operatorii economici din Gorj care sunt interesaţi de înfiinţarea unor clase de şcoală profesională sau de învăţământ dual, pe specializări care se pretează domeniilor lor de activitate, trebuie să transmită solicitările de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 până vineri, 23 noiembrie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj. Ulterior, reprezentaţii ISJ vor analiza solicitările şi vor face demersurile necesare pentru soluţionarea favorabilă a acestora.
Învăţământul profesional este suportat financiar de către stat, iar la cel dual au o contribuţie financiară şi agenţii economici. Tinerii care optează pentru învăţământul profesional sau dual primesc lunar 200 de lei. Cei care se înscriu la o clasă de învăţământ dual primesc în plus şi o bursă specială, în cuantum de 200-300 lei/lună, de la operatorul economic care a solicitat înfiinţarea clasei respective.
Inspectorii şcolari le transmit tinerilor că nu vor fi obligaţi în vreun fel să lucreze, la finalul studiilor, pentru societatea care i-a susţinut financiar pe timpul şcolii. „Se tem că sunt legaţi. Nu sunt obligaţi să se angajeze la cei care i-au şcolarizat. Pot să opteze şi pentru alt angajator. Pot, la fel, să-şi continue liceul. Pentru că o altă îngrijorare este că nu vor avea studii liceale şi sunt judecaţi. Nu pierd, au numai de câştigat. Numai că nu reuşim să învingem inepţia prejudecăţilor”, a declarat inspectorul şcolar Georgeta Popescu.