Temă pentru Ciurel. Un sat poate fi salvat sau distrus de minerit!
Noul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi-a propus să rezolve problemele pe care compania le creează comunităţilor locale. O astfel de problemă este la Bolboşi, unde un sat cu case distruse de transportatorii de cărbune poate fi salvat prin realizarea unui tronson ocolitor de doar 800 de metri.
Drumul judeţean care leagă comuna Bolboşi de Slivileşti a devenit un coşmar pentru localnicii din satul Bălăceşti. Zeci de case de aici au început să crape, iar localnicii dau vina pe maşinile de mare tonaj care trec zilnic pe acest drum. Primarul din comuna Bolboşi susţine că sunt soluţii pentru a rezolva această situaţie, însă lipsa banilor este o problemă.
Case crăpate, drum distrus
Zeci de familii din satul Bălăceşti stau zilnic cu frica-n sân că oricând casele lor se pot dărâma. Din cauza maşinilor de mare tonaj care trec pe drumul judeţean Bolboşi-Slivileşti pentru a ajunge la Şiacu, casele oamenilor au început să crape. Şi drumul a avut de suferit din cauza acestor transportatori. „Sunt peste 10 gospodării afectate de maşinile de mare tonaj care trec de zeci de ori pe drumul judeţean pentru a ajunge la Slivileşti. Casele oamenilor s-au crăpat şi drumul s-a distrus, deşi a fost cândva asfaltat. Este o situaţie critică aici, pentru că în zonă sunt şi alunecări de teren care cred eu că se produc şi din cauza trepidaţiilor de pe drum”, a declarat primarul Gheorghe Bilea.
Localnicii stau cu casele crăpate
Localnicii din satul Bălăceşti au ajuns în culmea disperării pentru că le crapă casele şi mereu cheltuiesc bani pentru reparaţii. Sătenii se tem chiar că se vor trezii cu casele la pământ. „Nu mai putem suporta situaţia asta. Casele noastre au început să crape şi cheltuim bani anual ca să le reabilităm. Nu putem sta cu pereţii crăpaţi sau cu tavanele căzute. Zilnic trec pe aici zeci de maşini şi se zguduie casa pentru că sunt încărcate şi merg cu viteză. Nu mai suportăm situaţia asta. De exemplu, am reabilitat o parte din casă acum o lună şi deja s-a crăpat gresia în hol. Am cheltuit foarte mulţi bani. Nu ştim ce să mai facem”, s-a plâns un localnic.
Soluţii ar fi, dar nu sunt bani
Primarul din comuna Bolboşi, Gheorghe Bilea, are soluţii pentru acesată problemă, însă nu sunt bani. Se poate face un drum de aproximativ un kilometru care să nu treacă prin sat. „Există o soluţie pentru această problemă. Se poate face un drum mai scurt de aproximativ 800 de metri-un kilometru pe la intrarea în sat care să ocolească locuinţele. Trebuie făcut şi un pod. În felul acesta se ajunge şi mai repede şi se evită şi alunecările de teren. Toate astea costă bani, iar noi nu avem”, a spus primarul Bilea.
Fiind însă vorba de un drum folosit de transportatorii de lignit, normal ar fi să fie realizat de Complexul Energetic Oltenia. Ciurel a spus la numirea în funcţia de director general că 60% din problemele comunităţilor locale sunt produse de minerit şi are de gând să se implice în rezolvarea lor.