Căsătoriile între rude, tot mai dese în epoca modernă

Studii realizate de istorici şi oameni de ştiinţă scot la iveală un fenomen îngrijorător. La nivel mondial, una din 10 căsătorii are loc între veri primari și de gradul doi iar acest lucru prezintă un risc major de consangvinizare.

S-ar putea crede că această practică avea loc chiar și în preistorie dar sunt cunoscute numeroase astfel de căsătorii între descendenţii unor case regale în trecutul mai apropiat. Dar un studiu al ADN-ului oamenilor din preistorie arată că împerecherea cu veri de grade apropiate era mult mai rară decât în prezent, după cum relatează IFL Science.

Consangvinizarea reprezintă o  amenințare pentru toate speciile, de aceea multe animale depun eforturi mari pentru a o evita. Elefanții sunt doar una dintre numeroasele specii care evită masculi tineri, că să nu se împerecheze cu surorile sau verișorii lor.

În vremuri în care puțini oameni își părăseau satul, nu este surprinzător că oamenii se căsătoreau, uneori, cu rude apropiate. Este normal să credem că strămoșii noștri au avut, probabil, copii cu membri din familie. Dar un nou studiu din Nature Communications relevă exact opusul.

Cercetând date despre 1.785 de persoane, care au trăit acum 45.000 de ani sau chiar acum câteva sute, doar 53 (3%) au avut ADN care arată că părinții lor sunt veri primari, în timp ce unul a fost probabil rezultatul incestului frate-soră sau al descendenței părinților. După cum demonstrează studiile istorice, faraonii egipteni se căsătoreau frecvent cu surorile lor. Familiile regale europene au privit acest lucru cu dispreț, dar exista un grad mare de similaritate între ele, pentru că nu se căsătoreau cu fraţi dar se căsătoreau cu veri apropiaţi, astfel încât bolile genetice erau frecvente. Cercetarea a fost posibilă, deoarece persoanele cu părinți foarte înrudiți au întinderi ale secvenței de ADN cu puțină variație genetică.

În prezent, cel puţin în România, este interzisă încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum și între cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv, conform Codului Civil.

Vizualizări: 10,242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: