Sute de utilaje miniere au avut nevoie de reparații
210 utilaje miniere ale Complexului Energetic Oltenia au avut nevoie de reparații în prima jumătate a acestui an, pe fondul uzurii accentuate, date de vechimea acestora.
“Numărul orelor de întreruperi accidentale mecanice și electrice, în primele șase luni ale anului 2023, sunt de 7.516 ore, reprezentând 14,75% din totalul întreruperilor accidentale”, se arată într-un raport al Consiliului de Supraveghere.
Raportul menționează principalele cauze care au condus la apariția întreruperilor accidentale de natură mecanică:
- uzuri fizice acumulate în timp și defectarea unor echipamente ca urmare a unui număr mare de reparații efectuate la unele repere care echipează reductorul de acționare 4KCM-4000, reductoarele planetare și reductoare mecanisme de marș.
- împotmolirea, ruperea elementelor de șenilă și desperecherea șenilelor datorită condițiilor necorespunzătoare create pentru vehiculare pe treptele de lucru, ceea ce conduce la suprasolicitarea mecanismului de marș.
- uzura fizică acumulată în timp la unele echipamente (ex. benzi utilaj), ca urmare a funcționării îndelungate.
- uzura acumulată în timp la covoarele de cauciuc și ghirlandele din componența transportoarelor de mare capacitate din cadrul liniilor tehnologice.
Principalele cauze ale întreruperilor accidentale electrice au fost următoarele: defectarea unor motoare de acționare, în special a celor alimentate la 6 kV, ca urmare a uzurii fizice datorate funcționării îndelungate (majoritatea motoarelor de 630 kW au o vechime de peste 20 de ani); decuplări ale liniilor electrice aeriene de 20kV care fac alimentarea cu energie electrică, datorită condițiilor meteo nefavorabile; apariția unor defecte la cablurile electrice de alimentare ca urmare a îmbătrânirii izolației; defectarea unor componente ale echipamentelor de forță convertizoare statice rotorice și convertizoare statice de frecvență.