Sute de ore suplimentare la DSP Gorj: Muncim zi și noapte și avem salariul șoferului
De nouă luni, se muncește la foc continuu și în cadrul Direcției de Sănătate Publică Gorj. Ca să facă față anchetelor epidemiologice, în ajutorul specialiștilor au venit zeci de voluntari, asistenți comunitari, medici școlari sau medici rezidenți detașați din Craiova. Din februarie până în noiembrie, pe lângă oboseală, epidemiologii au acumulat și sute de ore suplimentare pentru care nu vor primi niciun leu.
Violeta este epidemiolog de peste 40 de ani. A mai trecut prin epidemii în cariera sa, dar atât de puțini specialiști nu au fost niciodată în cadrul Direcției de Sănătate Publică. La momentul izbucnirii pandemiei, în cadrul DSP Gorj exista un singur medic epidemiolog. Acum deficitul s-a mai redus pentru că au fost detașați specialiști de la alte spitale, dar dau o mână de ajutor și medici rezidenți sau chiar voluntari care răspund la telefoanele care sună continuu la DSP.
Pe lângă oboseală, munca din ultimele luni a venit și cu sute de ore suplimentare pentru ca toate anchetele epidemiologice să fie finalizate la timp. “Din 26 februarie, când s-a spart buba la noi, până la ora 2, am stat la sediul DSP și de atunci tot în focuri suntem. Peste 400 de ore suplimentare de atunci, cu dureri de spate, cu dureri de ochi și cu încurajări. Am neglijat și familiile și sănătatea. Am ținut cont de ce au spus conducătorii noștri, că nu trebuie să obosim, dar trebuie să țină și ei cont că au uitat de epidemiologie. Epidemiologia a fost baza DSP-urilor. Acum este Cenușăreasa. Noi muncim. Suntem cinci, șase oameni în epidemiologie. Muncim zi și noapte și avem salariul șoferului. Nu avem spor”, a spus Violeta Robescu, epidemiolog în cadrul DSP Gorj.
Munca lor pare că dă roade pentru că, de zile bune, județul Gorj este pe ultimul loc la nivel național dacă ne uităm la rata de infectare. În spatele fiecărui caz pozitiv stă o muncă de sisif de cele mai multe ori. „Trebuie să discutăm cu fiecare caz pozitiv în parte, apoi discutăm cu contacții. Ai noroc să fie contacți două, trei persoane. Poți să ai ghinionul să fie 20, 30 la un caz pozitiv și atunci depinde foarte mult de numărul de contacți. Ne menținem pe ultimul loc în țară privind incidența. Așteptăm să vedem ce se mai întâmplă. Din februarie, ne-am strâns și, de atunci, se muncește la foc continuu. Avem asistenții comunitari care se ocupă de efectuarea anchetelor, avem asistenți școlari, medici școlari, medici rezidenți transferați din centrul universitar Craiova, detașați aici și fiecare dintre noi încearcă să-și facă treaba așa cum trebuie”
Sunt însă și gorjeni care nu cred că au Covid deși testul este pozitiv. Alții care se testează la diverse laboratoare private și sună apoi la DSP să le deconteze testul pentru coronavirus deși nu există o astfel de lege.
Alții nu spun cu cine s-au întâlnit înainte de a fi depistați cu SarsCov2. Medicii apelează, în continuare, la conștiința fiecărui gorjean pentru că, spun ei, numai așa va putea fi întrerupt lanțul transmiterii comunitare și numai așa vom avea sărbători de iarnă în liniște. „Ne lovim și de problema că încă sunt foarte multe persoane care nu cred în validitatea testului PCR și atunci există discuții destul de îndelungate la telefon. Spun că ei nu sunt pozitivi, că nu au de ce să stea acasă, că statul umflă cifrele de pozitivi. Am fost sunați și întrebați când le dăm banii pentru testele PCR care sunt pozitive. De contacți, unii sunt destul de în regulă și spun cu cine s-au întâlnit, alții nu spun. Atunci, apelăm la conștiința fiecărui individ în parte. Este o boală destul de gravă, cu o evoluție oscilantă și dacă nu punem osul la treabă fiecare dintre noi, nu o să se mai termine niciodată pandemia asta”, a fost mesajul medicului Ramona Vasile.
Joi, DSP Gorj a raportat 18 noi cazuri de Covid 19. 10 teste au fost făcute în laboratorul de genetică moleculară al spitalului și alte 8 au fost făcute în laboratoare private. În total, spitalul din Târgu Jiu a făcut în jur de 100 de teste.
Cât privește rata de infectare din ultimele 14 zile, înregistrată în județul Gorj, vorbim de 1,55 cazuri de Covid 19 la mia de locuitori, cea mai mică din țară.