Sute de gojeni, somaţi să plătească o taxă de care nu ştiau
Sute de gorjeni sunt buni de plată după ce în urmă cu câţiva ani au uitat sau n-au ştiut să anunţe Inspectoratul de Stat în Construcţii că au edificat construcţii. Aceştia trebuia să achite și o taxă la finalizarea lucrărilor, o cotă din valoarea lucrărilor, iar pentru că nu au plătit la timp li s-au calculat penalităţi. Astfel, în unele situaţii sumele datorate s-au dublat din cauza aplicării penalităţilor. Pentru că după cinci ani se prescriu aceste sume datorate, cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, ca să nu piardă banii, le-au trimis înştiinţări de plată abia acum celor care nu s-au pus în legalitate.
Unul dintre gorjenii care sunt acum buni de plată este Mihai Tîrlea din municipiul Motru. În 2012 a terminat lucrările de extindere a locuinţei şi de împrejmuire însă nu a declarat la Inspectoratul de Stat în Construcţii finalizarea lucrărilor şi nici nu a achitat taxa aferentă cotei din valoarea construcţiei. La patru ani după finalizarea lucrărilor, adică acum în 2016, i-a parvenit prima înştiinţare de la Inspectoratul de Stat în Construcţii prin care era anunţat despre faptul că nu şi-a respectat obligaţiile. Numai că în loc să plătească 1970 lei, suma datorată la finalizarea lucrărilor, a fost anunţat că trebuie să achite 4132 lei, adică dublul sumei datorate iniţial.
Motreanul spune că nu a știut că trebuie să facă acest lucru la finalizarea lucrărilor pentru că ar fi plătit la timp, să nu îi fie calculate acele penalităţi. Ceea ce se întreabă Mihai Tîrlea este de ce a trebuit să treacă patru ani ca să afle că are debite față de Inspectoratul de Stat în Construcţii Gorj. "Nu am ştiut că trebuie să plătesc acea taxă la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Nu mi-a zis nimeni, dacă știam o plăteam. Am vorbit cu un avocat şi când se va face sechestru vom face o contestație pentru că au trecut aproape 5 ani şi nu am primit înştiinţări că aș avea datorie la ei sau restanţe", a declarat Mihai Tîrlea.
Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii au răspuns, la solicitarea Pandurul, că au notificat abia acum debitorii pentru că altfel pierdeau sumele, care se prescriu după câțiva ani. "Notificările au fost transmise atunci când au fost descoperite aceste încălcări ale legii, ca urmare a controalelor sau a datelor puse la dispoziție de către autoritățile administraţiei publice locale (...) Dreptul de a solicita plata cotelor și a penalităţilor de întârziere se prescrie în termen de 5 ani, termen care începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia de plată", se arată în răspunsul inspectorului general Nelu Stelea.