Sute de firme, obligate să plătească amenzile din anii trecuţi

Circa 400 de firme şi persoane fizice autorizate din Gorj care nu şi-au plătit integral amenzile pentru lipsa rovinietei, aplicate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) până în luna noiembrie a anului trecut vor trebui acum să-şi achite debitele. În baza unui protocol încheiat de CNADNR şi Finanţe, acestea din urmă se ocupă de încasarea în totalitate a restanţelor în perioada următoare. Şi acesta este doar începutul, compania va mai transmite Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj şi alte amenzi neîncasate pentru alte firme şi PFA-uri.

Până la data de 4 noiembrie 2013, sumele provenite din amenzile aplicate de CNADNR persoanelor fizice autorizate şi persoanelor juridice pentru lipsa rovinietei, roţi murdare sau deszăpezire erau recuperate 10% de Finanţe, iar restul de 90% de către CNADNR. Conform unor noi reglementări, de la acea dată, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj este cea care se ocupă de încasarea în totalitate a acestor debite. În data de 8 septembrie, CNADNR a transmis o listă cu firmele şi PFA-urile din Gorj pentru care nu a reuşit să încaseze 90% din amenzile acordate înainte de luna noiembrie a anului trecut. Aşa se face că mulţi dintre aceşti contribuabili au fost înştiinţaţi că figurează cu debite atunci când au solicitat anumite documente fiscale din care să reiese că nu au datorii. „Am primit o listă cu 409 procese verbale şi urmează şi alte liste din câte am înţeles. Începând cu data de 14 noiembrie 2013 a apărut Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.101 prin care s-a modificat modul de încasare a amenzilor aplicate de CNADNR atât persoanelor fizice, cât şi juridice. Ca urmare, dacă amenda aplicată de CNADNR până la această dată nu a fost încasată, respectiv procentul de 90% care îi revenea companiei, aceste debite au fost transmise la Finanţe iar noi urmează să le încasăm în perioada următoare”, a declarat Marin Ciumag, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj.

Anul acesta Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj a primit 160 de procese verbale cu amenzile primite de persoanele juridice şi PFA-urile din judeţ. Suma pe care o are de recuperat de la acestea este de 195.05 lei. La nivelul judeţului Gorj, anul trecut au fost aplicate 731 de amenzi în valoare de 171.717 lei, însă până în luna noiembrie AJFP Gorj încasa doar 10% din amendă, inclusiv pentru persoanele fizice, şi de aceea este o diferenţă mare între cele două sume. Acum Finanţele se ocupă de încasarea lor 100% pentru persoanele juridice şi persoanele fizice autorizate. Amenzile aplicate de CNADNR pentru persoanele fizice se încasează de către primării şi reprezintă sursă la bugetul local.

Vizualizări: 259

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: