Salarii tăiate pentru drumarii care au refuzat să muncească sâmbăta

Aproape 20 de angajaţi ai Întreprinderii de Drumuri şi Poduri (IDP) Gorj, unitate ce se află sub autoritatea Consiliului Judeţean, acuză conducerea societăţii de abuz. Aceştia spun că li s-a tăiat 10% din salariu pentru că nu s-au prezentat la locul de muncă într-o zi de sâmbătă. Oamenii spun că nu vor să lucreze în weekend pentru că nu le sunt plătite zilele lucrate suplimentar. Mai mult, salariaţii susţin că sunt jigniţi de conducerea unităţii. Angajaţii în cauză anunţă că vor face o acţiune comună în instanţă pentru recuperarea sumelor ce le-au fost reţinute abuziv.

Gabriel Păunescu din Alimpeşti, angajat al societăţii IDP Gorj, spune că atât el, cât şi alţi 17 colegi de muncă s-au ales cu salariile diminuate în luna septembrie, pentru că nu s-au prezentat la serviciu într-o zi de weekend, atunci când au fost solicitaţi de conducerea unităţii. Acesta spune că nu s-a prezentat la serviciu pentru că nu se plătesc zilele lucrate în plus, dar şi pentru faptul că de regulă sunt anunţaţi că trebuie să lucreze la sfârşitul săptămânii cu câteva ore înainte de încheierea programului de lucru de vineri. „Ne-au tăiat din salariu pentru că nu ne-am dus într-o zi de sâmbătă în luna august. Vin şi ne anunţă la ora 16 vinerea că se lucrează. Veneam dacă plăteau cu 100%, dar nu plătesc sâmbăta. Spun că au întârziat lucrările din cauza noastră. Vina nu e a noastră, ei nu sunt competenţi. Noi suntem necalificaţi şi prestăm muncă de calificaţi. Salariul este de 900 de lei, sporul de vechime ni s-a tăiat. Programul nostru este de 8 ore de luni până vineri şi lucrăm 10, lucrăm două ore în plus pe care le plătesc cu 75%. Nu înţeleg de ce trebuie să ne taie 10% din salariu pentru sâmbăta care nu se plăteşte. Am mai lucrat sâmbăta şi nu m-au plătit. Mare minune să nu ne vină salariile tăiate şi luna aceasta”, a spus Gabriel Păunescu.

Directorul: Au dreptul să conteste

Conducerea IDP Gorj spune că muncitorii cărora le-au fost tăiate lefurile au fost sancţionaţi disciplinar pentru că nu s-au prezentat la locul de muncă atunci când au fost solicitaţi. Directorul Marius Florică spune că salariaţii beneficiază de libere pentru zilele lucrate în plus. „Prezenţa la lucru este stipulată în Contractul Colectiv de Muncă. La solicitările întreprinderii angajaţii trebuie să se prezinte. S-au făcut nişte cercetări disciplinare, în urma acelor cercetări au primit nişte sancţiuni, au dreptul să conteste. Nu s-a încălcat niciun drept al salariaţilor, dimpotrivă, s-au încercat medieri, li s-a explicat, datorită faptului că este un contract important la Bumbeşti Jiu şi trebuie ca până la anul să terminăm sistematizarea întregului oraş şi de asta i-am solicitat (...) În momentul în care se lucrează o sâmbătă, conform Codului Muncii, se poate recupera cu o zi liberă sau dacă în 60 de zile nu recuperează timpul liber i se plăteşte această sâmbătă”, a declarat Marius Florică.

Salariaţii care au primit salariile diminuate au spus că vor demara o acţiune în instanţă împotriva conducerii unităţii pentru a recupera banii ce le-au fost reţinuţi abuziv. Oamenii spun de asemenea că sunt agresaţi verbal de către unii directori din unitate. „Directorul Marius Florică ne înjură. Un director nu poate să înjure muncitorii de mamă şi ce-i mai vine la gură”, a mai spus Gabriel Păunescu. Directorul a negat aceste acuzaţii.

BUGET

Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Gorj a beneficiat anul acesta de o majorare a bugetului. Consiliul Judeţean Gorj a alocat cu 1,7 milioane lei mai mult la bugetul acestei unităţi din subordine faţă de cel alocat anul trecut.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: