Sumele pentru despăgubirile de la Jilţ Nord, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri sumele necesare pentru despăgubirea proprietarilor care blochează extinderea Carierei Jilţ Nord. Interesant este că decizia a fost aprobată de Guvernul Dacian Cioloş, după trei ani de promisiuni făcute de Guvernul Victor Ponta. Proiectul de hotărâre a fost aprobat pe fondul unor presiuni făcute de organizaţia Greenpeace, care a cerut premierului nu adopte această hotărâre din motive legate de mediu. Totodată, blocarea acestei cariere produce mari neajunsuri economice şi sociale în judeţul Gorj deoarece acolo lucrează peste 1.000 de persoane.

Guvernul a aprobat, în sfârşit, proiectul care permite despăgubirea a aproape o mie de proprietari din Gorj, în baza Legii 255 de utilitate publică, ceea ce înseamnă că proprietarii vor primi pentru case şi terenuri preţul pieţei. Ecologiştii de la Greenpeace contestă decizia considerând că mineritul energetic nu îşi mai are locul în rândul cauzelor de utilitate publică. În Gorj, problema este că proprietarii cer sume colosale pentru case şi terenuri. Totodată, CE Oltenia este principala sursă de locuri de muncă pentru oameni şi venituri pentru autorităţi. CE Oltenia va primi un ajutor de peste 3,3 milioane de euro de la bugetul de stat, pentru plata despăgubirilor. Greenpeace consideră că acest sprijin contravine normelor europene privind concurenţa, ceea ce va duce la deschiderea unei proceduri de infrângement din partea Comisiei Europene.

În final, Greenpeace abordează problema legată de lipsa perspectivelor de dezvoltare a zonei. „Guvernul trebuie să ofere planuri de redresare pentru zonele miniere, planuri concrete care să stimuleze investiţiile în sectoare noi de activitate, precum şi reconversia forţei de muncă disponibilizate din minerit şi din activităţile conexe“.

CĂRBUNE

Greenpeace susţine că cele 14 termocentrale pe cărbune din România au produs, în 2014, pentru 18% din emisiile de gaze cu efect de seră. Din acest motiv, solicită ca Europa să renunţe la cărbune pentru a-şi îndeplini obiectivele climatice. Solicitarea vine în perioada în care la Paris se desfăşoară conferinţa pe tema schimbărilor climatice, unde vor fi luate câteva măsuri dure pe care statele UE va trebuie să le respecte. 

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: