Salariile profesorilor tăiate, funcţionarii se încurcă în minciuni
Profesorii din Târgu Jiu au primit ieri cu 20% mai puţin la salariu, iar taxele aferente salariilor pe noiembrie nu au fost plătite. Potrivit unui comunicat al Primăriei Târgu Jiu, pentru salariile profesorilor s-ar fi solicitat 6.529.000 lei, însă s-au primit doar 2.431.000 lei. La întrebarea „de ce?”, funcţionarii se încurcă în explicaţii şi minciuni. Mai mulţi contabili şi directori de şcoli au spus că explicaţia este simplă. A fost depăşit bugetul „per capita”. Şcolile primesc bani în funcţie de numărul de elevi şi unele s-au încadrat în buget, altele nu. Per total la Târgu Jiu bugetul s-a terminat şi acum se speră la economii din partea şcolilor de pe raza altor localităţi. Până una-alta, autorităţile se străduiesc mai mult să ascundă adevărul, decât să rezolve problema.
Şcolile sunt finanţate din 2011 printr-un sistem de calcul care are la bază numărul de elevi. În ultimii ani, au fost mereu şcoli care au depăşit bugetul şi şcoli care au făcut economie, dar per total, la nivel de Târgu Jiu, s-au încadrat în prevederile bugetare. Anul acesta, cheltuielile au fost depăşite la cam toate şcolile, astfel că nu au mai rămas bani pentru achitarea integrală a salariilor pe noiembrie, iar profesorii au primit o cotă de 78%. Asta fără să fie achitate contribuţiile la sănătate, pensii, etc., trezoreria acceptând să vireze cei 78% după ce directorii şi-au asumat în scris că vor plăti taxele până la 25 decembrie.
Restul de salariu, „în viitorul apropiat”
Unele şcoli din Târgu Jiu aveau economie la buget, dar „ca să nu fie supărare”, s-a făcut un total şi s-a tăiat la toţi la fel. Profesorii au primit fluturaşul de salariu cu menţiuni făcute cu pixul de către contabili. Aceste menţiuni îi anunţau pe oameni că nu vor primi decât 78% din salariu, restul urmând a le fi acordat „în viitorul apropiat”.
Oamenii se plâng că au rate de plătit şi acuză primăria că le încalcă drepturile, asta după ce reprezentaţii Ministerului Educaţiei au transmis că s-au plătit integral sumele prevăzute în buget pentru salariile profesorilor. „Am primit fluturaşul, pe el figurează salariul integral, însă contabila face o menţiune cu pixul, prin care mă anunţă că voi lua mai puţin cu 582 de lei, în cazul meu. Sunt foarte revoltată şi cred că lucrurile astea s-au făcut la nivelul Primăriei Târgu Jiu. Pe fluturaş, contabila scrie cu pixul că restul de bani se vor plăti „în viitorul apropiat”. Eu am rată la bancă şi nu pot merge la ghişeu să spun că plătesc în viitorul apropiat. Din câte am înţeles numai profesorii din Târgu Jiu se află în această situaţie. Am trimis fluturaşul la minister, iar directorul general al Direcţiei Economice din cadrul Ministerului Învăţământului ne-a spus că s-au virat la Primăria Târgu Jiu sumele solicitate şi că nu sunt motive să primim salariile diminuate”, a declarat Olimpia Rusescu, profesor Colegiul Auto.
Sindicaliştii cred că Primăria Târgu Jiu nu şi-a fundamentat corect bugetul. „În judeţ, salariile se primesc integral. Probabil, Primăria Târgu Jiu nu şi-a fundamentat corect bugetul. Cu siguranţă este o greşeală, dar asta nu e o scuză ca oamenii să primească salariile diminuate. Aşa cum profesorii îşi fac datoria la clasă, unităţile şcolare şi primăriile trebuie să-i plătească”, a declarat Constantin Huică, liderul FSLI Gorj.
Inspectoratul se dezice de gestul contabililor
Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, nu a putut fi contactat să explice cum stau lucrurile. A fost în şedinţă cu directorii de şcoli, căutând soluţii pentru rezolvarea problemei până la finalul anului.
Purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, Georgeta Popescu, spune că mai mulţi contabili au făcut menţiuni cu pixul pe fluturaşe, încălcând legea: „Nu este legal aşa ceva, contabilii îşi asumă o mare responsabilitate. Unul din fluturaşe a ajuns la Ministerul Educaţiei şi există garanţia oficialităţilor, nu a noastră, că salariile vor fi luate integral”. Reprezentanţii ISJ consideră gestul contabililor ca fiind unul umilitor. „Acel fluturaş nu este valid, nu are nici o semnificaţie în faţa legii, iar contabilul respectiv trebuie să-şi asume responsabilitatea. Este un gest umilitor. Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj se dezice de gestul contabililor, era corect să le explice oamenilor că vor lua salarii diminuate, nu să treacă dumnealor cu pixul pe fluturaşe. Din punctul nostru de vedere, trebuia să fi existat o comunicare, fiecare om trebuia să primească explicaţii pentru salariul său ”, a mai precizat Georgeta Popescu.
Unde este greşeala?
Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu dau vina pe inspectorat, însă nu recunosc că s-a depăşit bugetul. Potrivit directorului economic, situaţia se cunoştea încă din luna noiembrie. „Noi am solicitat în luna noiembrie banii pentru luna decembrie, am semnalat şi la Finanţe, şi la minister că nu este asigurat fondul de salarii pentru luna decembrie. La sfârşitul lui noiembrie fondul de salarii nu era asigurat, s-au trimis hârtiile, s-a aşteptat rectificarea, ea până la momentul ăsta nu a venit. Ne-au dat bani, dar nu pentru întreaga valoare. Atunci, la nivelul Direcţiei Publice de Patrimoniu a trebuit să dăm la toată lumea cât de cât acelaşi procent. La toate şcolile s-au plătit 70-80%”, a declarat Narcisa Cristea, directorul economic al Primăriei Târgu Jiu.
Contabilul Direcţiei Publice de Patrimoniu speră într-o rectificare bugetară. „A fost o surpriză foarte neplăcută, nu ne aşteptam să nu primim banii. Sperăm să rezolve această situaţie înainte de sărbători. Sperăm să primim toţi banii, pentru că este vorba şi de contribuţiile angajatului şi angajatorului, care la momentul acesta nu sunt achitate. Acestea trebuie să fie plătite până pe 25 decembrie”, a declarat Maria Cârţână, şeful Serviciului Financiar-Contabil.
COMUNICAT
Primăria Târgu Jiu a revenit cu un comunicat de presă prin care se precizează că solicitantul legal al fondurilor pentru salarii este Inspectoratul Şcolar. „Primăria Municipiului Târgu Jiu şi-a îndeplinit atribuţiile legale în vigoare, iar demersurile în vederea alocării sumelor necesare pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice vor fi făcute la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj”, se arată în comunicat.
SUMĂ
Potrivit comunicatului Primăriei Târgu Jiu, pentru salariile profesorilor s-ar fi solicitat 6.529 mii lei, însă s-au primit doar 2.431 mii lei. La rândul lor, reprezentanţii ISJ Gorj spun că a fost solicitată o sumă de 5.400 mii de lei pentru salarii.