Strad'Artiștii au adus culoare şi magie oraşului Târgu Jiu
Strad'Art, primul festival internațional de artă urbanã din Târgu Jiu, se dovedeşte un mare succes. Festivalul s-a încheiat şi lasă în urma sa opere impresionante care dau culoare oraşului Târgu Jiu. Duminică a avut loc un tur pe biciclete, trotinete şi role al tuturor operelor realizate, majoritatea pe pereţii exteriori ai unor instituţii de învăţământ.
Primul festival Strad'Art de la Târgu Jiu, desfăşurat între 22-28 iulie, a fost o adevărată sărbătoare pentru iubitorii de frumos şi de cultură stradală. Pereţi imenşi de culoare gri sau lipsiţi de culoare au devenit atractivi prin operele artiştilor stradali care şi-au propus regenerarea spațiului urban prin intermediul artei.
Festivalul a urmărit şi educația prin intermediul artei, dar și dezvoltarea conștiinței copiilor și a adulților pentru valorile artistice. Pe durata festivalului au avut loc expoziții, întâlniri-dialog despre regenerare urbană, proiecții de film în aer liber, ateliere de desen, adresate copiilor din cartierele defavorizate, workshop-uri de graffiti, precum și un tur pietonal ghidat, iar lduminică a avut loc un tur al tuturor lucrărilor, pe biciclete trotinete şi role.
La acest tur a luat parte chiar şi primarul Marcel Romanescu care i-a felicitat pe artişti şi organizatori, dar a promis şi continuitatea festivalului. „Mi-a plăcut foarte mult ideea Strad'Art! Se vede că vine de la tineri care gândesc altfel. Sunt idei de care avem nevoie pentru că pregătim orașul pentru ei, pentru copiii noștri. Este firesc să aibă un cuvânt greu de spus în ceea ce privește administrarea orașului și asta și intenționez, să-i ascult, să îi înțeleg, să fac tot posibilul sa le pun ideile în practică. Eu am mare încredere în tinerii noștri și mă bazez nu numai pe rezultatele extraordinare la învățătură sau în domeniul sportiv, ci și pe astfel de idei ca Strad'Art. Au adăugat putina culoare municipiului, l-au făcut puțin mai frumos, s-au străduit să ne unească acolo unde ne-au simțit dezbinați, ne-au dezvăluit poveștile orașului, iar eu cred că au reușit să facă ceva extraordinar și merită felicitări pentru asta.
Strad'Art va continua pe viitor. Copiii noștri vor clădi, în continuare, pe ideile lor, vor avea un cuvânt de spus în ceea ce va deveni municipiul Târgu Jiu și eu promit sa le fiu mereu alături. Felicitări tuturor!”, a scris edilul pe pagina personală la finalul festivalului care s-a dovedit o iniţiativă inedită şi de succes.
La finalul acestui festival, gorjenii pot admira opt picturi murale realizate de către artiști internaționali precum Farid Rueda din Mexic, cunoscut pentru picturi murale în New York, Mexico City, Bogotà, Moscova, Paris sau Milano și Endo din Serbia, cu participări la festivaluri importante din Europa dar şi alţi celebri artişti stradali autohtoni, Kero și Ocu, recent întorși de la un proiect social-cultural din Palestina, Pisica Pătrată, fondatorul Muzelui Benzilor Desenate, Kaps Krew din Iași, cu o prezență constantă pe scena artei stradale românești, dar și Cristian Scutaru, Andreea Toma și Florin Radu.
Toţi aceşti artiști şi-au lăsat amprenta înfrumusețând zidurile unor școli și licee din Târgu Jiu, Amfiteatrul din Parcul Central și o fațadă a sediului Salvamont Gorj.
Spaţiile gri din parcarea sublterană a stadionului şi pereţii goi din interiorul acestuia ar putea fi o viitoare expoziţie pentru operele acestor artişti stradali.