Ministrul Agriculturii, impresionat de tocanul de oaie gătit în Gorj
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a degustat şi el tocanul de oaie preparat după o reţetă veche de sute de ani şi a rămas impresionat de gustul autentic. Mâncarea ciobănească era păstrată, în timpuri străvechi, într-o burtă de oaie şi purtată pe măgari. Reţeta încă este păstrată la stâna devenită celebră datorită acestui preparat. Pentru tocanul de oaie, judeţul Gorj a primit primul atestat de produs tradiţional, iar documentul a fost înmânat chiar de ministrul Petre Daea.
Stâna Ştefanu, de pe Transalpina, s-a dovedit neîncăpătoare. Parcă timpul s-a oprit în loc. Zeci de oieri în costume tradiţionale, fluieraşi care cântau, ceaune pline cu tocan şi mămăliguţă, bulz care se rumenea pe grătar şi dealuri pline cu oi şi măgari. A fost decorul perfect în care a fost întâmpinat cu pâine şi sare şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.
După ce a înmânat atestatul de produs tradiţional ciobăniţei Mărioara Babu, Daea n-a mai rezistat tentaţiei şi s-a pus la masă alături de restul oaspeţilor, oficiali din Ministerul Agriculturii, autorităţi judeţene din Gorj, Vâlcea şi Hunedoara ori simpli turişti. „Sunt prima dată în acest loc minunat, un loc în care descoperim frumuseţile naturii şi sufletul cald al oamenilor de aici şi lângă acestea două, vedem tradiţia, oamenii aceştia primitori, frumos îmbrăcaţi. A fost sărbătoare aici, la această stână, unde datorită hărniciei şi acestei dragoste pe care o au faţă de animale, s-au instalat în această zonă. Am avut astăzi (n.r. joi) posibilitatea să dau primul atestat de produs tradiţional în Gorj şi îmi pare bine că se fac aceste produse în Gorj. De săptămâna următoare, producătorii interesaţi vor putea să depună şi online documentele pentru a atesta produse tradiţionale. În România, la ora actuală avem 742 de produse tradiţionale. Sunt puţine. Cele mai multe se află în judeţul Braşov, 184, dar sunt încă judeţe care nu au produse tradiţionale”, a spus ministrul Agriculturii.
Reţeta după care se prepară primul produs tradiţional din Gorj este una extrem de veche, dar păstrată cu sfinţenie de ciobanii din zonă, o reţetă pe care Mărioara Babu nu a vrut să se piardă. „Emoţiile sunt extraordinar de mari. Am primit atestatul de produs tradiţional pentru tocanul de oaie. Munca mi-a fost răsplătită după doi ani de încercări. L-am avut oaspete pe ministrul Agriculturii şi ne bucurăm foarte mult. Le mulţumim tuturor care ne-au ajutat! Vorbim de o reţetă foarte veche. Cred că este cea mai veche. Este vorba de tocanul pe care îl purtau ciobanii pe măgari în transhumanţă, ca aliment de bază iarna. Este vorba de un tocan fiert mai altfel decât cel de zi cu zi. După ce e fiert, se pune în burta oii, cu seul şi grăsimea ei, se lasă la răcit, se punea pe măgar şi îl aveau ca aliment de bază. Toată casa lor era pusă pe măgar. Acolo aveau patul de dormit, mâncarea şi unul dintre alimentele de bază era acest tocan de oaie. Aproape că uitase lumea de el”, a spus ciobăniţa Mărioara.
La finalul vizitei, Petre Daea a primit daruri din partea ciobanilor: un clop, o bâtă şi o straiţă şi a ajutat doi copii să planteze un brăduţ.