Statistică neagră. Zeci de oameni au murit la serviciu
Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a comunicat că de la începutul anului 2016 și până la jumătatea lunii aprilie din acest an, în judeţul Gorj, 409 persoane au fost victime ale evenimentelor de muncă, dintre care 17 şi-au pierdut viaţa. Data de 28 aprilie este marcată la nivel mondial ca fiind Ziua Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă.
Cele mai multe accidente mortale au avut loc loc în anii 2017 şi 2018, fiind înregistrate câte şapte în fiecare an. Alte 197 de persoane au suferit, în intervalul 2016-15 aprilie 2019, accidente cu incapacitate temporară de muncă.
Ca număr de incidente înregistrate la ITM Gorj, 2018 a fost anul cu cele mai multe evenimente de muncă – 148, din care 59 s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă. De la începutul anului 2019 şi până la data de 15 aprilie, au fost înregistrate 42 de comunicări evenimente.
„Prin asigurarea echipamentului de lucru adecvat, a echipamentului individual de protecţie sau efectuarea instructajului, pot fi salvate vieţi, vieţi care depind de implicarea cu responsabilitate a angajatorilor în aplicarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă, dar şi de verificările pe care inspectorii de muncă le fac frecvent pentru respectarea acestora. Prioritar trebuie să fie, pentru ambele părţi, un cadru de lucru sigur pentru angajaţi”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
În urma controalelor pe care inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă le-au efectuat de la începutul anului au fost aplicate amenzi în valoare de 226.500 de lei.