Ce lucrări se fac la vița de vie în luna februarie!

Luna februarie aduce pentru viticultori continuarea lucrărilor începute în ianuarie, pentru creșterea randamentului viței de vie și menținerea stării de sănătate a acesteia. Este și un moment bun pentru ca viticultorii să își cumpere materialele necesare, sau să pregătească uneltele și elementele de susținere.

Dacă vremea e bună, viticultorii pot începe să desfunde terenul pentru lucrările de primăvară. Un alt aspect important e procurarea din timp a îngrășămintelor sau tratamentelor necesare pentru vița de vie.

Înainte de a trece la activitățile de tăiere, viticultorii ar trebui să controleze starea de sănătate a plantelor. Pentru asta, se selectează un procent reprezentativ de coarde de viță, recoltate în funcție de parcele, relief sau soiurile cultivate.

Poți începe să recoltezi coarde de viță de vie în a doua jumătate a lunii februarie. Acestea se leagă, se etichetează (tip de soi, locul și data recoltării), se pun apoi cu partea de jos în apă. Coardele trebuie ținute într-o cameră caldă, la 20-24°C timp de 2-3 zile. Abia după aceea poți face observațiile.

Pentru a controla viabilitatea, taie transversal ochii de pe coardă cu o lamă. Ochii sănătoși sunt verzi, cei afectați prezintă o culoare brună, spre negricioasă. La fel vei proceda și pentru controlul mugurilor. După aceea, poți calcula procentul pierderilor de muguri pentru a stabili sarcina de muguri care trebuie lăsați la tăierea de rodire a viței de vie pe butuc sau pe hectar.

La calculul sarcinii de muguri ține seama și de tipul de soi, estimarea recoltei care trebuie obținute, sau alte eventuale pierderi. Ai totodată în vedere și faptul că prea mulți muguri pot duce la un număr mare de struguri, dar mici și cu puțin zahăr în timp ce o încărcătură prea mică va duce la o producție mică.

Vizualizări: 355

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: