Stâne iluminate cu panouri solare la Runcu

Comuna Runcu are cele mai moderne stâne din România. În urmă cu câţiva ani, autorităţile locale au decis să vină în sprijinul crescătorilor de animale de pe raza localităţii. În fiecare sat, au fost construite stâne dotate cu dormitoare, locuri pentru pregătirea mesei, ţarcuri pentru animale şi alimentare cu apă potabilă. De asemenea, au fost amenajate spaţii pentru mulsul animalelor şi prepararea brânzei. La sfârşitul anului trecut, aceste stâne au fost iluminate cu ajutorul panourilor solare. Primarul Adi Câmpeanu spune că şi-a atins obiectivul de a creşte efectivele de animale de pe raza comunei.

Primarul comunei Runcu a decis în urmă cu doi ani să aloce câte 70.000 de lei pentru fiecare stână şi, anual, în fiecare sat al comunei, să fie construită câte una, acum ajungându-se ca trei să fie gata şi la a patra lucrările fiind pe ultima sută de metri. Banii au fost investiţi în adăposturi moderne pentru oi şi capre, dar şi în cabane care înlocuiesc vechile stâne, rămase acum doar în amintirea ciobanilor care merg vara pe munte şi se gândesc cu nostalgie la barăcile în care şi-au dus traiul atâta amar de vreme. Autorităţile au reuşit să găsească soluţii pentru iluminarea acestor stâne, unele situate în zone greu accesibile.
Primarul Adi Câmpeanu susţine că şi-a atins obiectivul de a creşte efectivele de animale de pe raza comunei. „Pe buget local, am reuşit să realizăm trei stâne moderne pentru crescătorii de animale de pe raza localităţii noastre. În anul 2015, am reuşit introducerea iluminatului la aceste stâne prin panouri solare. Pe raza localităţii Runcu sunt foarte mulţi crescători de animale ce primesc subvenţii de la APIA, iar ideea noastră a fost pentru a-i stimula pe oameni să crească animale. A trebuit să le oferim baza materială de care aveau nevoie pentru a-i satisface în domeniul creşterii animalelor şi se pare că am reuşit. Din anul 2014, până în 2015, efectivele de animale de la nivelul comunei Runcu au crescut cu aproximativ 30%. Considerăm că este un rezultat mulţumitor”, a declarat Adi Câmpeanu.
TURISM
Autorităţile locale de la Runcu se preocupă şi de dezvoltarea turismului. “Cel mai mare proiect al nostru în cursul anului 2015 a fost modernizarea drumului forestier Valea Susenilor, drum ce intenţionăm să-l finalizăm în cursul mandatului următor pentru a lega comuna Runcu de staţiunea Straja, scopul este ca turistul din judeţul Gorj să fie cazat pe raza localităţii Runcu şi să practice sporturile extreme în staţiunea Straja, distanţa de la Runcu până la Straja fiind de aproximativ 28 de kilometri, o distanţă foarte scurtă. În cursul acestui an vom pregăti aproximativ 30 de foişoare împreună cu partenerii noştri, Obştea Dobriţa şi Obştea Suseni, foişoare care vor avea ca scop găzduirea turiştilor interesaţi să facă picnic pe raza localităţii Runcu. Ne dorim să creăm un turism de calitate pe raza localităţii Runcu”, a precizat Adi Câmpeanu.

Galerie foto


Vizualizări: 1,563

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: