Stănculete: Dezastru financiar la policlinică
Vasile Stănculete este noul coordonator al Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Medicul spune că a găsit un „dezastru financiar” la policlinică. Unitatea pierde sume importante de bani în condiţiile în care dispune de doctori bine pregătiţi şi de dotări care nu se găsesc nici la cabinetele private din judeţ. „După ce au luat alţii şi au condus cu întregile lor echipe, a ajuns un dezastru”, a spus medicul ginecolog Vasile Stănculete.
Reporter: Sunteţi noul coordonator al Ambulatoriului Spitalului Judeţean. Ce planuri aveţi?
Vasile Stănculete: Eu am o experienţă vastă atât în ceea ce priveşte conducerea spitalului, cât şi a policlinicii. Am fost managerul spitalului timp de doi ani, am condus policlinica mai mult de 10 ani. Ca experienţă, cu modestie pot să spun că nu cunoaşte nimeni mai bine policlinica decât mine. După ce au luat alţii şi au condus cu întregile lor echipe, a ajuns un dezastru. Acum trebuie să o luăm de la capăt. Cu fişe, au intervenit alţii, au interese. Avem doctori care lucrează şi acolo, şi colo, concurenţă neloială, tot felul de chestii. În orice caz, după părerea mea, din punct de vedere medical, doctorii îşi fac datoria. Dar din punct de vedere al activităţii de fişe, de siguranţa circulaţiei, de unde se scot bani, dezastru!
Rep.: Unde mai exact este dezastrul despre care vorbiţi?
V.S.: Dezastrul se simte în încasări. Policlinica, pe timpul meu, producea bani în numerar, se ducea şi la 150-200.000 de lei pe lună. Acum, cred că n-are nici 10.000 de lei. Nu ştiu exact, că nici n-am întrebat. În orice caz, de unde aveam nişte încasări ca lumea, zero lei, zero bani! Banii vin din fişe medicale, din controalele periodice pe care le avem cu diverse instituţii. Avem o comisie de siguranţa circulaţiei unde aveam câte 15 pe zi, maximul pe care puteam să-l avem. N-avem decât o fişă pe zi. Au fost unii şmecheri. De exemplu, cum a fost fostul manager Tătaru, au înfiinţat în altă parte tot o comisie din aceasta, de siguranţa circulaţiei, şi, treptat, le-a luat clientela, pentru că pe nimeni nu a interesat. Asta este starea policlinicii acum. Dacă o să pot să fac ceva, fac. Dacă nu, îmi văd de treaba mea, eu sunt doctor.
Rep.: Concret, ce veţi face?
V.S.: Am de gând să pun nişte lucruri la punct. Nu se poate aşa ceva. Fiecare a făcut ce a vrut. Este o instituţie de stat care trebuie să reziste. Cu ce să te întreţii în condiţiile în care au crescut salariile? Să înţelegem fiecare că este un lucru care trebuie să existe. O exista cabinetele private, X-ulescu, dar nu în detrimentul unei instituţii care este de referinţă în judeţul Gorj. Și trebuie să fie de referinţă. Voi încerca prin toate mijloacele, cu experienţa mea... Sper, nu sunt sigur că voi reuşi. Sper ca lumea să înţeleagă că, totuşi, nu se poate aşa ceva.
Rep.: Nu vă este teamă că vă veţi crea antipatii?
V.S.: Care este problema? De-a lungul timpului am avut numai antipatii. Dacă eu ştiu că sunt corect în ceea ce întreprind... Sunt convins, am trecut prin toate fazele acestea, le cunosc. În orice caz, este un dezastru financiar ceea ce am găsit acum. În rest, avem cadre, avem aparatură, avem ce ne trebuie, dar din punct vedere administrativ şi al chestiei materiale, zero. La posibilităţile noastre, suntem cea mai puternică unitate din judeţul Gorj. Avem tot ce ne trebuie. Avem doctori, servicii de calitate. Nu se poate compara niciun cabinet particular, din MedLife, nici ce mai e prin judeţ. Nu se poate! Suntem o instituţie de forţă. Majoritatea doctorilor care lucrează pe acolo sunt de la noi. Avem şi aparatură, condiţii, igienă. Policlinica are un potenţial fantastic. Dacă e bine administrată, poate să producă în primul rând sănătate şi după aceea bani şi alte chestiuni pentru spital.